Skutečná pražská delikatesa se servíruje na stojáka. Nad klobásami z Václaváku se rozplývá i známý gastronaut

22. březen 2015
Glosa Pavla Maurera

Jíte někdy na ulici u stánků? Podle gastronauta Pavla Maurera byste to někdy měli vyzkoušet. Každá světová metropole má totiž nějakou pouliční specialitu. V Praze je to klobása.

Každé město na světě má svoji typickou lacinou pouliční specialitu. Třeba v italské Florencii se scházejí dělníci a domácí labužníci už kolem poledne k malým pojízdným stánkům, kde ohřívají teplé dršťky. Můžete je mít třeba jako sendvič v housce, s čili, česnekem, celerem a rajčaty. Vypadají příšerně, zvláště ty tmavé zvané lampredotto, ale chutnají skvěle.

Ve většině španělských měst zase musíte určitě ochutnat typické jednohubky zvané tapas, zvláště pak ty se sušenou šunkou jamón z iberijských prasátek. V Berlíně nelze vynechat specifický currywurst, na který narazíte na každém rohu a v jakoukoli hodinu.

Když jste v Praze a přijdete na Václavské náměstí, je z gurmánského hlediska neodpustitelné, když neochutnáte místní klobásu. Vzpomínám si, že klobásky na Václaváku byly už za minulého režimu poslední záchranou stanicí pro všechny noční živly. Jako studenti trochu posílení alkoholem jsme se ve tři hodiny ráno vrhali jako hladoví vlci na takzvaného buřta-sameťáka, který se koupal v lázni ze stokrát přepáleného vyjetého oleje. Šťastně jsme polykali tuny karcinogenů a zapíjeli je přímo z lahváčů.

Čtěte také

Dnes si můžete na Václaváku zakousnout kvalitní václavskou klobásu, staropražskou s paprikou a pražskou s česnekem. Není na nich tuk, jsou zvolna přihřívané na horkých plotnách, zdarma si je můžete vylepšit hořčicí, kečupem, cibulkou nebo kysaným zelím.

Nedávno jsem je ochutnal všechny, jen tak s chlebem na stojáka. Bylo to potěšení. Klobásy jsou čerstvé, nemražené, v přírodním střívku. Rodinná firma je zde nabízí už 25 let.

Pavel Maurer každou sobotu a neděli po 12. hodině vyzývá: Nejezte blbě!

Jejich výrobce vstává skoro každý den v půl třetí ráno a míchá směs pikantního koření a kvalitního masa, aby klobásky chutnaly nejen náhodnému turistovi, ale i nám, domorodcům. Ruční malovýroba je totiž pro dobrou klobásu zásadní.

A ještě jedna veledůležitá informace o typické pražské pouliční pochutině. Ta je určena především pro noční ptáky, kteří trpí neodolatelným hladem a touží si zakousnout něco malého. Na Václavském náměstí platí to, co před 30 lety. Mají otevřeno nonstop.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio