Skupina Lucie po letech znovu dobyla Česko. Na turné padaly rekordy návštěvnosti a David Koller visel na jeřábu

31. říjen 2014

„Devadesátá léta už se opakovat nebudou, alespoň ne v našich životech. Pro mne to bylo asi nejkrásnější období,“ přiznává na úvod rozhovoru hudebník, producent, skladatel a textař Michal Dvořák, člen skupiny Lucie, která se stala hudebním symbolem porevoluční éry. Po 25 letech má skupina za sebou velké comebackové turné. Velkolepou show připravovali skoro dva roky a v české hudební historii nemá obdoby.

„Všude jsme měli vyprodáno, vyprodali jsme O2 arénu třikrát za sebou, přidávali jsme koncert v Ostravě i v Brně a v Bratislavě jsme vytvořili rekord v návštěvnosti,“ vypočítává Michal Dvořák důvody, proč je s comebackovým turné skupiny Lucie víc než spokojený.

Čtěte také

Fanoušci se navíc mohou ještě těšit na CD, DVD nebo fotoknihu z letošního turné. A Michal Dvořák zve i na muzikál Lucie, větší než malé množství lásky inscenovaný v pražském Hudebním divadle Karlín.

„Snažíme se muzikálu pomoct a ukázat našim fanouškům, že se nemusejí divadla bát. Dokonce tam teď v listopadu i párkrát vystoupíme, ovšem neřeknu který den, aby byli lidé překvapení,“ láká Michal Dvořák na představení, které je podle něj zážitkem.

Vivaldiano ala Laterna magika

Úspěchy ovšem známý hudebník nesklízí jen se svými letitými kolegy z kapely. Mezinárodně oceňovaný je také jeho projekt Vivaldiano, na němž se podílí spolu s houslistou Jaroslavem Svěceným.

Vychází z klasických melodií Antonia Vivaldiho, které obohacuje o současné výrazové prostředky.

„Nechceme to ale dělat jako spousta jiných lidí, kteří pustí automatického bubeníka a k tomu v blikajícím oblečku zahrají hlavní melodii na plastové housle,“ vymezuje se Michal Dvořák vůči laciným trendům moderních aranžmá klasické hudby.

Čtěte také

„Snažíme se zachovat původní aranžmá a umocnit je současnými výrazovými a technologickými hudebními a studiovými prostředky,“ přibližuje projekt Vivaldiano. „Teď posouváme celý projekt do roviny ala Laterna magika, doplníme ho příběhem,“ dodává.

Celý projekt navíc získal nový vítr do plachet díky zájmu mladého čínského houslisty světového renomé, který projevil zájem se k němu připojit.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte buď kliknutím na odkaz přímo v tomto článku nebo v našem audioarchivu.

autor: and
Spustit audio