Skupina 25 Iráčanů se do Česka nevrátila, v Německu požádali o azyl

4. duben 2016

Autobus, který do Německa vezl irácké uprchlíky z Okrouhlíku u Jihlavy, se do Česka vrátil prázdný. Skupina 25 Iráčanů zůstala v Německu a požádala tam o azyl. Podle původní dohody měli Němci předat Iráčany dnes ráno české policii, nakonec německá strana svou žádost o převzetí cizinců vzala zpět.

„Z rozhodnutí německé policie dnes k převzetí skupiny iráckých občanů nedojde. Německá strana nám sdělila, že bere zpět svou žádost o předání cizinců na základě readmisní dohody,“ řekla Českému rozhlasu mluvčí cizinecké policie Kateřina Rendlová.

Důvodem je, že Iráčané požádali v Německu o azyl a bylo s nimi zahájeno azylové řízení.

„Iráčané tento svůj krok odůvodnili existencí rodinných vazeb na území Německa. Z těchto důvodů česká policie veškeré činnosti směřující k readmisnímu předání ukončila,“ uvedla Rendlová.

Iráckým křesťanům s příchodem do Česka pomohl nadační fond Generace 21. Bydleli v Okrouhlíku u Jihlavy, jenže část z nich – údajně nespokojená s vyhlídkami na budoucnost v Česku – odmítla v zemi azyl.

Od českých úřadů pak dostali výjezdní příkaz, na základě kterého měli Českou republiku do několika dní opustit. Iráčané si u soukromé firmy objednali autobus a vyjeli směrem do Německa, tam však pětadvacetičlennou skupinu zadržela policie.

Ještě včera večer cizinecká policie předpokládala, že jí němečtí kolegové skupinu předají během dneška – uvedla, že po předání čeká Iráčany detence a snahou policie bude tyto lidi v co nejkratším termínu přepravit do země původu. Německá strana však nejdřív chtěla změnit místo předání a pak od něj zcela ustoupila s tím, že Iráčané v Německu požádali o azyl.

Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) je přesvědčený, že migranti by měli být vráceni do Česka.

Poukazuje při tom třeba na to, že ČR je první země schengenského prostoru, kam přišli. V EU totiž platí dublinský systém, podle nějž posuzovat žádost o azyl přísluší té zemi, kam migranti vstoupili jako první.

Ministerstvo podle Chovance nyní připravuje právní analýzu celé situace – tu chce šéf resortu během dneška nebo zítřka poslat svému německému protějšku. „Protože tohle precedens,“ poznamenal Chovanec, který se obává, že by stejný postup mohli využívat i další migranti.

autor: rok
Spustit audio