Skupina 21 senátorů podává ústavní stížnost na kontrolní hlášení DPH. Podle nich hrozí zneužití dat

2. prosinec 2015

Skupina 21 senátorů v čele s Ivo Valentou, zvoleným za Stranu soukromníků, a Jaroslavem Kuberou z ODS podává ústavní stížnost na kontrolní hlášení u DPH. Je prý v rozporu s právem na ochranu před shromažďováním a zneužíváním údajů.

Senátorům vadí, že všichni plátci DPH budou muset od příštího roku kromě přiznání odevzdávat i kontrolní hlášení. Ministerstvo financí si od novinky slibuje až o 10 miliard korun navíc do státní kasy.

Hlášení je namířeno proti karuselovým podvodům, kterých v posledních letech výrazně přibylo. Využívají toho, že dodání zboží do jiného členského státu Evropské unie je od DPH osvobozeno.

„Úředníci finanční správy můžou sami vytvářet nějaké seznamy, co vše tam bude, jaké detaily. To přece nemůžeme dopustit,“ říká Valenta.

„Je to jen jedna z věcí, které šikanují podnikatele. Ale já říkám, že tisíc maličkostí umořilo vola. A tato je naprosto mimořádná, protože kromě toho, že dává informace o DPH, dává i další informace, které se spojují s dalšími informacemi do databáze, která je velmi snadno zneužitelná,“ vysvětluje Kubera.

Stížnost podporuje Strana soukromníků i Sdružení podnikatelů a živnostníků. Jeho místopředseda Jiří Víšek varoval před zneužitím dat plátců DPH:

„Pokud jsou data přenášena elektronicky a někam ukládána, mohou být zneužita hackery, případně v konkurenčním boji.“

Víšek si také myslí, že stát novým opatřením žádné peníze navíc nezíská.

'Roční zpoždění'

Proti stížnosti je naopak Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků. Myslí si, že tento krok přišel s ročním zpožděním:

„My jsme po dobu jednoho roku docela systematicky pracovali, jezdili jsme po regionech, dělali jsme semináře, jak s tím naložit. Firmy jsou na to připraveny.“

Havlíček upozorňuje, že je teď prioritou řešení sankcí, které podnikatelům hrozí, když hlášení včas neodevzdají. Zatím to podle Asociace vypadá, že ministerstvo financí je sníží.

Finanční správa odmítá údajnou neústavnost, na kterou senátoři upozorňují. Podle generálního ředitele Finanční správy Martina Janečka tím jen podnikatele matou:

„V posledních letech přestala být účinnost prováděných kontrol dostačující. Proto potřebujeme kontrolní hlášení, které je opatřením, k němuž v posední době přistoupila řada jiných členských států EU. Států, které s tímto nástrojem pracují, je dnes minimálně pět. Znamená to, že by tyto státy také zavedly neústavní nástroj? Asi sotva.“

Hlášení bude platit i pro obce a města. Kritici tak upozorňují na možné vyšší personální náklady.

autoři: ČRo , lov
Spustit audio