Školy vyhlašují válku automatům se sladkostmi. Ale co svačiny?

25. leden 2015
Glosa Pavla Maurera

Školy vyhlašují válku automatům se sladkostmi. Demontovat automaty je však jedna věc. Druhou je nabídka zdravých a chutných svačin, připomíná gastronaut Pavel Maurer.

Včera jsem si povídal s jedním vynikajícím kuchařem o tom, jaké děláme svačiny našim dětem. Byla to nesmírně zajímavá debata, protože oba jsme se shodli, že nás to ohromně baví. A navíc docela dost řešíme, co konkrétně svým potomkům každé ráno připravíme do školy. Zajímá nás totiž nejen chuť, pestrost, ale i nutriční hodnota.

Jako svačinkový amatér jsem jenom zíral, co všechno ochutná šťastné dítě šéfkuchaře Davida Šaška. Třeba tmavou cereální bagetku naplněnou strouhanou mrkví lehce smíchanou s medem a citrónem. Když má tělocvik nebo jiný fyzický záběr, táta zkušeně nachystá rozinky a pytlíček mandlí. Jejich výživná hodnota je úžasná. A chuť skvělá.

Já jsem se pochlubil, že moje dítě miluje zelené hrozny a chléb pokapaný olivovým olejem s trochou rajčat a sušené šunky. Dalším hitem je udělat dítěti k pití namísto limonády do termosky obyčejný čaj. Zvlášť v zimních měsících to potěší.

Čtěte také

Děti také milují různé paštičky a sýrové pomazánky. Je už jen otázkou naší šikovnosti propašovat jim tam nenápadně nějaké sezamové semínko, trochu zelených listů nebo bylinky. Správný domácí svačinář má po ruce pro tento účel za oknem řeřichu, bazalku nebo v lednici nějaký salát.

Třeba v Pardubicích, Brně, Ostravě a dalších městech vyhlásili válku sladkostem ve školách. A není to jen postupné demontování těch šílených automatů na přeslazené tyčinky a ovocné koncentráty všech možných proveniencí. Jde především o jinou nabídku.

Pavel Maurer ve studiu Reginy

Sebrat dítěti zamilovaný čokoládový pamlsek a cukrovou limonádu s esencí kyseliny citronové, to umí každý. Jenže vzápětí musí nastat krok číslo dvě: nabídnout mu dobré jablko, kvalitní jogurt, skutečný med, ořechy, neobarvenou cereální housku. Vím, je to běh na dlouhou trať, ale nesmírně účinný.

Nakonec jsme se dohodli s šéfkuchařem na jedné veledůležité věci. Když připravíte svému dítěti svačinu do školy s láskou, posíláte mu s sebou každé ráno také kousek sebe. A věřte mi, že to vaše dítě pozná.

autor: Pavel Maurer
Spustit audio