Školáci v Libereckém kraji si oblíbili nikotinové sáčky, podle odborníků jsou nebezpečné nejen snadnou dostupností

5. říjen 2022 20:28

Nikotinové sáčky jsou nebezpečné i v tom, že uživatel nezná přesně jejich obsah, takže kromě závislosti může zdravotně poškodit mladý organismus; od různých zánětů dásní, až po závažnější problémy z předávkování.

Čtěte také

Poslední studie Národního monitorovacího střediska pro drogy a závislosti ukázala, že Liberecký kraj patří mezi regiony s nadprůměrným sklonem lidí k užívání návykových látek. Podle odborného odhadu přibylo v regionu v poslední době kolem dvou až tří tisíc lidí, kteří užívají návykové látky rizikově. Liberecký kraj se se tak co do počtu lidí ohrožených závislostmi řadí hned za regiony, které v tomto ohledu vedou pomyslný žebříček, tedy hned za Prahu, Moravskoslezský a Ústecký kraj.

Podle krajského protidrogového koordinátora Aleše Lebedy je jednou z příčin poměrně velkého nárůstu počtu uživatelů návykových látek například izolace v době covidu-19 a následného lockdownu, který omezil běžné kontakty a některé lidi připravil o práci. Důsledkem toho jsou psychické problémy, které někteří lidé zahánějí různými návykovými látkami; alkoholem počínaje a drogami konče.

Lockdown také zvýšil počet lidí, kteří se stali závislými na internetu a různých technologiích, sociálních sítích, ale třeba i patologickému hráčství. Moderní technologie navíc umožňují nelegální nakupování drog přes internet. Nahrává také blízkost hranice, přes kterou putují některé nelegální látky z Polska.

Podle Aleše Lebedy, odborníka na drogovou problematiku, vede mezi nelegálními drogami v kraji jednoznačně pervitin, u mladších ročníků je to marihuana, tedy nelegální drogy. Pak jsou tu ovšem ty legální, mezi které patří i takzvané nikotinové sáčky.

Nikotinové sáčky se velmi rozmohly právě mezi mládeží, a to i u mladších ročníků, pro které představují významné nebezpečí svou snadnou dostupností. „Je to opravdu nebezpečí pro mládež a je to dostupné. Je možné to objednat na internetu a je to dostupné i v různých večerkách. Je to opravdu velké nebezpečí a mohl by to být takový pomyslný startér ke vstupu na drogovou scénu,“ varuje Aleš Lebeda.

Nikotinové sáčky jsou nebezpečné i v tom, že uživatel nezná přesně obsah látek v sáčku, takže kromě závislosti mohou sáčky vážně poškodit zdraví; od různých zánětů dásní, až po závažnější problémy z předávkování.

S prevencí nebo léčením závislostí pomáhají nejrůznější neziskové organizace, například Maják, který se věnuje hlavně prevenci závislostí u školáků, také Most k naději nebo například Advaita, která se už zabývá léčbou závislostí. Svůj záběr musela v poslední době rozšířit i na děti mladší 15 let. Liberecký kraj je finančně podpořil a navýšil příspěvek na jejich činnost do roku 2027 z pěti na šest milionů.

autoři: Jana Švecová , reČRoL
Spustit audio

Související