Škola boxu v chudé čtvrti Ria nesází jen na techniku. Podpásovky nepřipouští ani v životě

Celý svět žije olympijskými hrami, a úplně nejvíc určitě pořádající Brazílie. Místní mají hodně želízek v ohni, jedním z nich je i boxer Michel Borges. Michel se narodil a vyrůstal v jedné favele v Riu de Janeiru a je důkazem, že i z chudinské čtvrti se dá dojít až na olympijské hry a hodně vysoko.

Škola boxu Raffa Giglia je na úpatí favely Vidigal. Když nakouknete dovnitř, připadá vám prostor jako nějaká dlouho opuštěná dílna. Ale uvnitř to žije. Trénink v plném proudu. Za chvíli zazvoní zvonek jak ve škole – přestávka, pak znovu zvonek a skákání přes švihadla střídá boxování. Člověk musí koukat, aby jednu neschytal.

Tajný recept na výchovu šampionů? Disciplína

„Když se mě zeptáš, jaký je tajný recept trenéra, který vychoval dva olympijské boxery, odpovím ti jedním jediným slovem: disciplína. Tohle je to tajemství.“ Takhle vychoval Raff Giglio dva boxery, kteří se dostali na letošní domácí olympijské hry. Kromě Michela Borgese také Patricka Lourença. A nejen šampiony. Někdo to za něj přece jednou bude muset vzít.

„Jsem pyšný na dobré lidi kolem sebe, kamarády, kteří tu se mnou trénovali. Dneska září na olympiádě. A já tu mám jako učitel v naší čtvrti taky uznání,“ říká Wellington Lisboa zvaný Índio. Teď po skončení tréninku domlouvá jednomu z žáků, aby chodil včas. Což jinak v Brazílii znamená být za exota. Boxer a profesor Raff Giglio je pro žáky prý něco jako táta, dává jim i dobré rady do života.

Tady se chlapi nezastaví. Stídají švihadlo, trénink ve dvou, s pytlem, protahování. Tvrdý trénink

A to se tu cení. Raff má dnes především institut, kde zdarma trénuje s kolegy místní kluky i holky, co nemají na školné. Jednou k němu prý přišel mladík a řekl mu na rovinu, že dělá v drogové mafii, ochranku pro bosse místního drogového gangu. Chtěl s tím ale seknout a zkusit box.

Drogy vs. box

„Říkám mu: Podívej, chceš opravdu změnit život? Dobrá. Přijal jsem ho, začal trénovat, dostal ho na mistrovství v boxu. Domluvili jsme se, že mu dám stipendium na trenérský kurz. Dnes ho box živí.“ Índio na rozdíl od Raffa ve favele vyrostl, viděl to všude kolem. „Říkáš si - ty jo, má prachy, babu, mašinu... A zapleteš se s nimi, protože chceš mít rychle to, co oni.“

Tady vevnitř se rodí šampioni. Institut Všichni do boje a škola boxu Raffa Giglia

A v boxu uznání rozhodně není jednoduché ani rychlé. Jsou to hodiny potu a otloukání. Profesor Raff dá každému šanci, ale v rukavičkách nejedná, je to přeci jen boxer. Žákům dává za příklad Kubánce, podle něj jedny z nejlepších na světě. „Koukněte se na youtube, jak trénují. Začínají bosí na hlíně. Říkám jim: Tady máte luxus – dávám vám rukavice, pytle, chrániče. Měli byste poznat, co je Kuba, to je chudoba. A jsou to borci! Skuteční šampióni!“

Vždycky se mi box zdál jako zbytečný surový boj. Ale tady vidím, že to je škola života. Protože život je boj. Možná i proto má boxerská škola Raffa Giglia název „Všichni do boje“.

autor: dkk
Spustit audio