Skokový pohár České pojišťovny v Ptýrově se uskuteční za umělého osvětlení

15. srpen 2013

Skokový pohár České pojišťovny čekají hned dvě premiéry. O nadcházejícím víkendu se totiž v Ptýrově u Mnichova Hradiště pojedou hned dvě Velké ceny. A jedna z nich vůbec poprvé za umělého osvětlení.

Celé to zavinily červnové rozmary počasí. Kvůli vydatným srážkám museli organizátoři zrušit Velkou cenu Opavy a teď ji nahradí. A možná více než to.

„Já myslím, že Ptýrov vymyslel další fantastickou show tím, že udělá skákání za večerního osvětlení. Bude to tady v republice něco nového, i když myslím, že někdy dřív už se tyto závody pořádaly v Plzni. Tohle ale bude po dlouhé době, takže se tam určitě těším a jsem zvědavý, jak se s tím koně vypořádají, protože někdy může být za umělého osvětlení víc chyb, koně nemusí skákat tak dobře,“ připomíná Zdeněk Žíla, muž, který se může dostat do čela hodnocení Skokového poháru.

Současný lídr Jiří Skřivan totiž bude s reprezentací na mistrovství Evropy v Dánsku, a to je pro Žílu ideální dvojitá šance. I když neotřelé podmínky nemusí jeho pozici favorita zrovna podpořit.

„V pátek bude možnost zajet si takovou testovací soutěž, takže to v sobotu nebude přímo poprvé, nebudou to mít neozkoušené. Všichni budeme zvědavi, jak se s těmito nástrahami vypořádají,“ uklidňuje závodníky jeden z organizátorů Josef Malinovský, ale jezdci vědí své.

„Můžou být koně, kterým tohle vadí. Někteří při běžném denním světle na písku hůř vidí. Měl jsem jednoho takového koně, který skákal pozorně, když bylo pod soumrakem, ale když svítilo ostré slunce, tak neskákal dobře.“

To v sobotním náhradním závodě nehrozí, start je v půl deváté večer. A protože to jsou samy o sobě hodně složité podmínky, čeká jezdce parkur stupně ST. V nedělní, dlouhodobě plánované Velké ceně Ptýrova, budou překážky ještě o 10 centimetrů vyšší, tedy stupně T až do 150 centimetrů.

autoři: mch , David Nyč
Spustit audio