Škody po bouři Sabina? Hasiči zasahovali 31krát častěji než v běžné dny

11. únor 2020

Hasiči měli po celém Česku cca 5 tisíc výjezdů – nejvíc v Praze a pak ve Středočeském, Plzeňském a Jihočeském kraji. Zasahovali 31krát častěji než v běžné dny. Jednotky likvidovaly popadané stromy, narušené střechy, na mnoha místech byla kvůli silnému větru přerušená doprava. Někde problémy trvají dál.

Kromě větví a stromů popadaných na silnice a železnice nebo do drátů elektrického vedení, hasiči zajišťovali uvolněné plechy na střechách, upevňovali nebo odstraňovali billboardy, cedule a další poutače. Hodně práce měli taky operátorky a operátoři na tísňových linkách. Jen hodinu po poledni museli stihnout 1200 hovorů. 

Třeba u Dobšic na Znojemsku vítr převrátil přívěs za nákladním autem. V Pardubicích utrhl střechu na budově zdravotnické záchranné služby, stejně jako na pivovaru v České Třebové a střechy trhal vítr i v dalších regionech. Lesy České republiky zase hlásí, že podle předběžných odhadů bouře poničila asi milion m³ dřeva ve státních lesích. 

Výstraha prodloužena

Taky na zhruba desítce tratí stále nejezdí vlaky. Přesto je to ale ve srovnání se včerejškem lepší. V pondělí 10. února byl totiž vlakový provoz přerušený na 132 tratích.

Nejvíc poruch elektrického vedení je pak i dnes v Královéhradeckém a Libereckém kraji, v pondělí byla situace o poznání horší. Energetici vyhlásili kalamitní stav v deseti ze 14 krajů a bez elektřiny bylo odpoledne přes 300 tisíc domácností. Některé školy, parky, hřbitovy nebo třeba zoologické zahrady tak byly preventivně uzavřené. 

Dál platí výstraha meteorologů před silným větrem. Ten může dosáhnout rychlosti 90 a ve vyšších polohách až 110 kilometrů za hodinu. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) v úterý prodloužil výstrahu, která aktuálně platí (minimálně) do středečního podvečera.

Bouřky lovím...

Jsou lidé, kteří se bouře bojí, ale taky takoví, které to doslova nabíjí. Francouzka Gaëlle de Trescadecová patří do druhé skupiny. „Když jdu lovit bouřky, tak mám pocit, že jsem desetkrát živější než normálně. Síla moře, vítr – to všechno se mi líbí. Odcházím vždycky unavená, ale zároveň nabitá energií do dalšího týdne,“ říká.

Víc ve druhé reportáži Martina Baluchy.

Spustit audio

Související