Sklouzněte se uprostřed katedrály mezi vitrážemi a reliéfy! Anglický chrám připravil senzační zážitek

Norwich, město ve východní Anglii, nabízelo během léta neobvyklou atrakci. V krásné a téměř tisíc let staré katedrále se na deset dní objevila skluzavka. Návštěvníci museli nejprve vystoupat až vysoko ke klenbě gotické stavby a pak… se za pár vteřin dostali zase na pevnou zem.

Do šera katedrály svítí zlaté žárovky, naproti oltáři stojí barevná patrová plechová věž, po obvodu ji obkružuje klouzačka. Začíná ve výšce 17 metrů nad zemí (což je jako páté podlaží), je 47 metrů dlouhá a dolů se s ní dostanete za 6 vteřin. Je to nejrychlejší klouzačka, která kdy byla vyrobena.

Přináší radost nejen dětem a turistům, ale i samotným duchovním. „Taky jsem se svezl. Věž je vyšší než vypadá a jede to pěkně rychle. Výhled je úžasný a dostat se tak blízko ke klenbě je ohromující,“ pochvaluje si kanovník Andy Bryant.

Přes 900 let stará katedrála v Norwichi je vyhlášená svou klenbou a zejména také unikátními svorníky na kterých jsou výjevy z Bible. A o ty podle kanovníka jde především. „Celá ta legrace kolem má mnohem hlubší smysl než svézt se na klouzačce. Na stropě katedrály jsou jedny z nejkrásnějších kamenných reliéfů v severní Evropě. Zpodobňují biblické příběhy a když se k nim lidé dostanou blíž, nemohou je ignorovat,“ věří Bryant.

Uvnitř věže je schodiště, které vás dovede až nahoru. Na něm se dělá trochu zácpa. Během cesty lidé mohou nakouknout ven okénky a naskytne se jim tak výhled, který mají obvykle jen místní ptáci.

Skluzavka se v katedrále v Norwichi nacházela od 8. do 18. srpna 2019 během akce Vidět to jinak (Seeing It Differently).

„Je to skvělý nápad. Do katedrály teď míří hodně lidí,“ odpovídá jeden z návštěvníků na otázku zpravodaje Jaromíra Marka.

Zrovna je pondělí, dvě hodiny odpoledne a před zpravodajem katedrálu navštívilo už šest stovek lidí. „Jsme rádi, že se tady lidé cítí dobře, že si užijí zábavu a dozvědí se něco o katedrále. Třeba se zase vrátí,“ shrnuje smysl neobvyklé atrakce průvodkyně Janet.

Nakonec se projel i náš zpravodaj. A jak se cítil? To už se doslechnete v jeho zápisníku.

Spustit audio