Skloubit práci ve vědě a rodičovství? Nový grant Masarykovy univerzity to umožní, rozdával se poprvé

19. leden 2021

Plynulý návrat k vědecké kariéře umožní vědkyním z Masarykovy univerzity (MU) v Brně grant Career Restart. Do prvního kola soutěže o grant se přihlásily jen ženy. „Ve svém vědeckém týmu jsem se mnohokrát setkala s potřebou podpořit postupný návrat vědců nebo vědkyň do práce a skloubit ho s péčí o děti. Víme, že na řadě zahraničních univerzit a výzkumných ústavů je to běžná praxe, v Česku je ale tento typ podpory zatím ojedinělý,“ říká prorektorka univerzity Šárka Pospíšilová.

Career Restart neboli projekt pro znovunastartování vědecké kariéry má usnadnit návrat talentovaných vědců a vědkyň, kteří ji museli přerušit například kvůli péči o dítě nebo třeba ze zdravotních důvodů.

Čtěte také

Mezi ženami, které komise vybrala, je i Petra Holštajn Zemánková. Zajímá se o kognitivní a sociálně-kognitivní funkce u neurologických a psychiatrických onemocnění.

„Získání grantu je hlavně skvělá příležitost, jak skloubit mateřství a kariéru. Můžu si dovolit jesličky a pokračovat v práci, která mě tak baví,“ říká.

Na plný úvazek bude díky grantu na restart kariéry pracovat zase Andrea Kraus z Ústavu matematiky a statistiky Přírodovědecké fakulty MU. Kraus se věnuje matematické i aplikované statistice a grant zaplatí část její pozice statističky na univerzitě.

Peníze z grantu budou taky příspěvkem na aktivity pro její malé děti, což jí umožní věnovat se práci naplno. Podle Andrey Kraus totiž nestačí mít ve výzkumu výsledky, nutné je se taky ve vědecké komunitě prosadit.

Postupně člověk začne dostávat pozvánky na prezentaci dalších výsledků. Když z toho koloběhu vypadne, tak o tuto pozici postupně přichází.
Andrea Kraus

„A když se to začne člověku dařit a buduje si v rámci komunity jistou pozici, postupně začne dostávat pozvánky na prezentaci dalších výsledků na seminářích nebo konferencích. Když z toho koloběhu člověk vypadne, protože například nemá prostor tvořit nové výsledky, tak o tuto svoji vybudovanou pozici postupně přichází. Není dobré zůstat mimo dění dlouhou dobu,“ říká s tím, že peníze z grantu použije na zaplacení aktivit pro své malé děti, což jí umožní věnovat se práci naplno. 

Čtěte také

Výzkumníci můžou grant ve výši půl milionu korun po dobu dvou let využívat třeba k financování částečného úvazku například při nebo po rodičovské dovolené a tím získat prostor pro přípravu grantových žádostí do externích agentur. 

Dotace má na Masarykově univerzitě taky pomoci udržet kontinuitu vědeckých týmů. Přihlásit se mohou vědci a vědkyně s doktorským titulem, kteří před přerušením kariéry působili na MU a dosáhli významných vědeckých výsledků. Peníze z Career Restart udělovala Grantová agentura Masarykovy univerzity poprvé.

Více vysvětlí Martina Rasch v rozhovoru, který si můžete poslechnout v audiozáznamu.

autoři: Martina Rasch , kac
Spustit audio

Související