Sklárna v Harrachově možná nebude muset kvůli drahým energiím zavírat, cena plynu na burze klesla

6. říjen 2022 12:38

Vedení sklárny Novosad v Harrachově může ještě přehodnotit záměr ukončit v listopadu 2022 dočasně provoz kvůli vysokým cenám plynu. Ty na burze aktuálně klesly, a je proto možné, že přerušení provozu nebude podle jednatele firmy nutné.

Čtěte také

Sklárna v krkonošském Harrachově se chystá přerušit výrobu. Důvodem jsou aktuální vysoké ceny plynu; firma nemá na závěr roku energie zajištěné. „Na podzim (2021) krachla Bohemia Energy a ceny se pohybovaly na 2 000 za megawatt hodinu. Takže v té době jsme to nemohli podepsat. Řekli jsme si, že počkáme, že zafixujeme po Novém roce, leden, únor (2022) vydržíme a pak to někde podepíšeme.

Jenže se stalo, to co se stalo na Ukrajině, a už s námi letos nikdo smlouvu s nějakou fixací podepsat nechtěl. Žádná nabídka od nikoho nepřišla, nikdo prostě nenabízel,“ vysvětlil situaci jednatel firmy Petr Novosad. Majitelé sklárny, která nepřetržitě funguje už 310 let, proto zvažují, že na dva měsíce nechají pece úplně vyhasnout, propustí většinu zaměstnanců a provoz obnoví v lednu 2023.

Podle Petra Novosada ale nechat pece úplně vyhasnout a zase rozpálit není jednoduché: „To je energeticky hodně náročné, pec má při tavbě kolem 1 450 stupňů a veškerý materiál při těchto teplotách nabývá na objemu, takže i pec je celá nafouknutá. Když to chceme nechat vyhasnout, nemůžeme teplotu zchladit skokově; ten proces trvá asi 14 dní,“ popsal.

Cena plynu na burze mezitím nečekaně klesla, rozhodnutí uzavřít provoz by proto majitelé ještě mohli přehodnotit. „Cena plynu je teď 82 eur za megawatthodinu, což je hranice, kde by dala výroba udržet. Je to těžké. Co teď udělat, jestli to vydrží, jestli s námi teď někdo podepíše smlouvu na dva měsíce, nebo jestli je to jenom výkyv… Pokud by to mělo vydržet, tak si myslím, že bychom nemuseli zavírat a lidi propouštět,“ připouští Petr Novosad.

Vedení sklárny by podle něj mohlo rozhodnout do dvou týdnů.

V čem je výroba v harrachovské sklárně unikátní? A jak situaci vidí zaměstnanci sklárny? Poslechněte si reportáž.

autoři: Johana Tománková , reČRoL
Spustit audio

Související