Skipasy možná zdraží. Stát chce zdanit vodu, kterou skicentra čerpají na umělý sníh

10. leden 2018

Umělý sníh zdraží skipasy. Stát totiž plánuje zdanit vodu, kterou vlekaři čerpají do sněžných děl. Z potoků a nádrží ji teď odebírají zadarmo. Často ale víc než opravdu potřebují.

Ministerstvo zemědělství chce proto hospodaření s vodou v horách regulovat. A připravuje novelu, která by donutila skicentra za vodu zaplatit. „Návrh řeší zejména problematiku sucha, jedním z podnětů budou zřejmě i platby za odběry povrchové vody pro umělé zasněžování,“ řekl Mladé frontě DNES, která na záměr rezortu upozornila, mluvčí ministerstva zemědělství Václav Tampír.

Rezort tak reaguje na sucho i na upozornění ekologů. Vlekaři ale varují, že na to doplatí hlavně lyžaři. Pokud by stát vodu z přírodních zdrojů opravdu zpoplatnil, hrozí, že budou muset zdražit skipasy. Technické zasněžování je totiž pro česká střediska klíčové. Čekat na přírodní sníh znamená prodělat.

Ekologové i vodohospodáři ale upozorňují, že situace je pro udržitelný koloběh vody neúnosná. Vlekaři prý často čerpají víc vody, než opravdu potřebují. To zatím není možné nijak ověřit - k dispozici jsou jenom odhady.

Které se ale značně liší. Zatímco Asociace horských středisek tvrdí, že všechny skiareály u nás spotřebují 1,5 milionu kubíků vody, přírodovědci z Krkonošského národního parku odhadují, že to je až 42 milionů kubíků. Jasno by v tom měl udělat projekt, který na několika místech měří skutečně odebraný objem vody. Výsledky bude mít za tři roky.

autor: kso
Spustit audio