Skalní záchranná služba funguje podobně jako horská služba. Pomáhá zachraňovat lidské životy

17. červenec 2018 11:31

V Adršpašsko-teplických skalách funguje už osmnáct let obdoba horské služby - Skalní záchranná služba. Sdružuje čtyřicítku dobrovolníků, kteří působí na Broumovsku, především v Adršpašsko-teplických skalách. Mají záchranářský výcvik, horolezecké dovednosti a skvěle znají místní terén. I proto se na ně velmi často při nahlášení nehody obrací profesionální záchranáři. Třeba aby zjistili, jak se ke zraněnému do skal vůbec dostanou.

Skalní záchranná služba má zázemí asi 150 metrů od hlavního vstupu do Adršpašských skal. Jde o dřevěnou chatu, která před lety sloužila jako pokladna. Uvnitř mnoho prostoru nenabízí, záchranáři mají k dispozici dvě místnosti, každou asi šest metrů čtverečních. Uvnitř je stůl, několik židlí, plechová skříňka i polička, na které je varná konvice a pár skleniček.

Jan Adamec a Josef Hlaváček, členové Skalní záchranné služby

„Máme tady uložený speciální materiál pro záchranu ve výškách, nějaká nosítka a zdravotnický materiál. A je tady možnost pro naše přespolní členy, protože u nás jsou lidé třeba i z Hradce Králové nebo z Prahy, pokud mají službu, mohou tu ve velice skromných podmínkách přespat," vysvětluje velitel Skalní záchranné služby Jan Adamec.

Ve skalách záchranářům pomáhá perfektní znalost terénu

Adršpašsko-teplické skály jsou specifické. Je tady víc než tisíc různých skal. A členové Skalní záchranné služby jsou často ti první, kteří profesionálním záchranářům radí, kam přesně mají vyrazit za zraněným turistou.

„Samozřejmě není v silách záchranářů znát každou věž po jménu. Naši členové mají velkou devízu, že terén znají místopisně opravdu perfektně a detailně. Jsme schopni poradit, kde přesně se dotyčný nachází. A to je velká pomoc pro záchranné složky," říká Jan Adamec.

Pokud do skal přiletí záchranářský vrtulník, je pro něj složité se orientovat v terénu a najít zraněného turistu, ležícího pod některou ze skal. Jednou z možností jak pilota navigovat je dýmovnice, ta je součástí základní výbavy skalních záchranářů.

„Těch možností je víc. Takové zásahy se cvičí spolu s leteckou záchrannou službou. Piloti si například velice cení, pokud na ně zamáváme reflexní tepelnou fólií, která se používá při nehodách. Ta je opatřena vysoce odrazivou vrstvou. Je vidět na kilometry daleko."

Letecká záchranná služba

Momentálně začínají členové Skalní záchranné služby rozmisťovat po Adršpašsko-teplických skalách a okolí trauma body. Těch tu bude celkem 250. Díky nim záchranáři v případě nouze turistu lépe najdou.

autoři: Milan Baják , PLE
Spustit audio

Související