Skalní chrám je turistickým lákadlem Helsinek. Temppeliaukion Kirkko by se líbil hobitům

Kostel bez věže ve světě moc často nepotkáte. A co potom chrám, který je pod úrovní zemského povrchu, místo zvonice má reproduktory a můžete se mu projít po střeše! Jeden takový stojí ve finských Helsinkách na místě s příznačným názvem Chrámové náměstí.

Podle akustiky by se mohlo zdát, že stojím v koncertní síni nebo divadle. Německý orchestr, který se kousek ode mne chystá na svůj večerní koncert, ale právě zkouší v neobyčejném skalním kostele Temppeliaukion.

„Každý rok je to trochu jiné, ale obvykle tu máme asi 200 koncertů. Vzhledem k tomu, že rok má 365 dní, to znamená, že je tu koncert přibližně každý druhý den. Včera se konal jeden, dnes taky a tenhle týden jich ještě několik bude,“ vypočítává Jan, který ve skalním kostele prodává lístky.

Za jednu vstupenku zaplatíte v přepočtu asi sto korun a neobyčejný zážitek, který za ni získáte, za to určitě stojí.

Kostel Temppeliaukion Kirkko se i při pohledu z výšky mezi domy téměř ztrácí

Chrám jako z Hobitína

Zvenku netradiční evangelický chrám prozrazuje jen kulatá kopule, která mírně vyčnívá nad skalnatý pahorek obklopený několika bloky domů. A pokud chrám obejdete zezadu, zjistíte, že se nad kostelem nachází park. Lidi venčící psy na střeše chrámu, to je něco, co se každý den nevidí.

„Návrh kostela mají na svědomí dva architekti – bratři Timo a Tuomo Suomalainenovi. Zúčastnili se architektonické soutěže, ve které zvítězil právě jejich design chrámu, kterému říkáme skalní,“ vypráví Jan.

Bohoslužby, rock, pop i klasika

Po průchodu nenápadným vstupem, který připomíná vchod do bunkru, se dostanete do veliké kulaté síně obklopené skálou. A i když je hlavní sál s oltářem pod úrovní země, je v něm dostatek světla díky pásu různě velkých oken. Ten se táhne podél kopule kryté měděnými pásy.

Čtěte také

A všechno dokresluje hudba ze smyčců německých umělců.

„Kostel je oblíbeným místem k pořádání koncertů všeho druhu. Měli jsme tu i rockové a popové koncerty, nezní to jen vážná hudba,“ upozorňuje prodejce vstupenek.

„Je tu totiž velmi dobrá akustika a taky jedinečná atmosféra. Muzikanti tu proto rádi hrají, protože je to oproti klasickým koncertním halám něco výjimečného.“

V helsinském skalním chrámu se konají náboženské obřady i nejrůznější typy koncertů

Architektonický unikát láká turisty

Jednu ze svých nejpopulárnějších památek přitom Helsinky vůbec nemuseli mít. Původně měl totiž na místě Temppeliaukio Kirkko stát klasický kostel s věží, který zvítězil v architektonické soutěži ve třicátých letech.

Stavba se ale v roce 1939, jen několik dní po zahájení, zastavila kvůli zimní válce. Na původní projekt se pak už nenavázalo a na konci šedesátých let tak na tomto místě mohla vzniknout skalní dominanta velmi oblíbená u turistů.

Čtěte také

Dosvědčují to i hloučky lidí, kteří před kostelem neustále postávají. Kromě Evropanů jsem tu potkal i spoustu lidí z Asie.

„O tomhle místě jsem se dočetl v časopise. Chrám je slavný a opravdu krásný. Je to úplně jiný kostel, než na který jsou lidi zvyklí. Je jedinečný,“ směje se veselý Hali z Hong-Kongu a stěžuje si, že včera se sem nedostal, protože v chrámu byla svatba.

Vstup do skalního chrámu v Helsinkách
autor:
Spustit audio