Situaci kolem pohřešovaného Čecha v Libyi budou v oblasti řešit dva diplomaté

8. březen 2015

Ještě dnes odcestuje na sever Afriky český diplomat, který se bude snažit získat informace o Čechovi, pohřešovaném v Libyi. Zaměstnanec ropné společnosti je nezvěstný po pátečním ozbrojeném útoku na ropná pole. Další diplomat by měl odjet během 48 hodin. Situaci také dnes posoudil krizový štáb, kterého se zúčastnili zástupci ministerstev zahraničí a vnitra a pracovníci tajných služeb.

„Snažíme se informace zjišťovat i na místě, máme tam svoje zdroje. Úzce spolupracujeme i s rakouskou stranou, která má také jednoho nezvěstného občana,“ potvrdila mluvčí ministerstva zahraničí Michaela Lagronová.

„To znamená, pan ministr Zaorálek je v kontaktu i rakouským ministrem zahraničních věcí, protože čím bude akce koordinovanější, tím možná bude mít větší šance uspět,“ dodala mluvčí.

Čech je pohřešovaný po pátečním útoku na ropné pole. Celkem je nezvěstných sedm, podle jiných informací až devět zaměstnanců společnosti, která pracuje pro libyjský ropný průmysl. Kromě Čecha a Rakušana se údajně jedná o Filipínce a lidi z Bangladéše a Súdánu.

Podle úřadů je vysoce pravděpodobné, že za útokem stojí radikální organizace Islámský stát.

V Libyi je podle mluvčí ministerstva zahraničí ještě několik dalších Čechů. Jednoho z nich musely úřady přepravit do bezpečnější oblasti. Rakušanů jsou v Libyi desítky a podle rakouských médií o hrozícím nebezpečí vědí.

Rizikový region

„Český občan tam pracoval u mezinárodní ropné firmy. A využil bych to k tomu, abych před tím trochu varoval. Domnívám se, že cestovat do těchto konfliktních oblastí, ať je to Libye, Irák, Sýrie je prostě v současnosti nebezpečné,“ zdůraznil ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD).

„Byl bych rád, kdyby naši občané sledovali to, co sdělujeme na webech ministerstva zahraničí, protože práce v této oblasti je riskantní. A to se bohužel v této kauze projevilo,“ poznamenal ministr Zaorálek.

Čtěte také

Čtěte také


Zvětšit mapu
autoři: jim , jas , mkp , Petra Novotná
Spustit audio