Sirotčí důchod náleží i vdané paní

23. říjen 2014
Žurnál servis

Sirotčím důchodem kompenzuje stát dětem a mladým lidem podporu, kterou by jim mohl poskytovat jejich zemřelý rodič. Mají na něj nárok nárok do 26 let, pokud studují (velmi zjednodušeně řečeno). Co když se ale mladá žena při studiích vdá; bude pobírat důchod i nadále? Zeptali jsme se Zuzany Schovánkové z Opčanské poradny Praha 1.

„Sirotčí důchod je dávka důchodového pojištění, takže aby na ni mělo dítě nárok, musí být za života rodič aktivní – tady být zaměstnaný nebo být OSVČ a pojištění hradit, případně splňovat takzvanou náhradní dobu pojištění,“ vysvětluje Schovánková.

V Česku tento důchod pobírá asi 38 tisíc dětí, průměrně jde přibližně o 5 a půl tisíce korun měsíčně a pobírá ho asi 38 tisíc dětí. „Základní výše důchodu je pro všechny stejná, 2.330 Kč, a k ní se připočítává 40 procent starobního nebo invalidního důchodu zemřelého rodiče,“ vypočítává poradkyně.

Mladá žena, která se vdá, bude sirotčí důchod pobírat i dál. „O sirotčí důchod sňatkem nepřijde, musí ale stále být nezaopatřeným dítětem – v jejím případě studovat v denním studiu. Důchod může pobírat až do 26 let,“ sděluje Schovánková.

Poněkud jiná situace by nastala, kdyby žena neměla sirotčí důchod, ale alimenty od žijícího rodiče. „Sňatkem přechází vyživovací povinnost z rodičů na manžela. Jen kdyby byl i manžel nezaopatřeným dítětem, například také studentem denního studia, vyživovací povinnost rodičů by pořád trvala. A to ne jen do 26 let, ale až do doby, než je schopno se samo živit – čili do ukončení studia,“ připomíná poradkyně obecné povinnosti rodičů.

autor: Karolína Procházková
Spustit audio