Šíření koronaviru v létě zpomalilo, ukazují data. Je to díky očkování, soudí šéfstatistik Dušek

Nová čísla z českých nemocnic ukazují, že letní měsíce výrazně zbrzdily šíření koronaviru. Během června a července s ním skončilo v nemocnici jen 515 lidí. Intenzivní péči potřebovalo 120 pacientů. Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek připisuje prudký pokles vlivu očkování.

Skoro tři čtvrtiny lidí nově nakažených koronavirem nemají očkovaní. Přesto se při letmém pohledu na čísla zdá, že počet nakažených očkovaných roste. Jak je to možné? Šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky nabízí dvě možná vysvětlení.

Vakcína funguje jako stopka těžkých průběhů. U očkovaných vidíme těžké průběhy nesmírně výjimečně.
šéf Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislav Dušek

Zaprvé narůstá počet očkovaných a s tím se zvyšuje pravděpodobnost, že se i oni setkají s virem. Zadruhé se prodlužuje doba po očkování u dříve očkovaných – a spolu s ní stoupá pravděpodobnost nákazy. V Česku už skoro absolutně převládla mnohem nakažlivější varianta delta, proti které nejsou lidé očkovaní pouze jednou dávkou tak chránění jako u dřívějších variant.

Po očkování klesá šance na těžký průběh

Podle dat vakcinace prokazatelně brání těžkému průběhu nemoci, a to i u seniorů: od července byl pouze u necelých 8 procent seniorů, kteří byli očkovaní a nakazili se, hlášen těžký průběh. Skutečně vážný průběh, kdy pacienti potřebovali intenzivní péči, registrovala zdravotnická zařízení během letních měsíců ve 120 případech. Jen 14 z nich za sebou mělo první dávku, 13 prošlo kompletní vakcinací.

Celková čísla zemřelých, kteří už byli naočkovaní, jsou také velmi nízká. Během posledních měsíců výrazně klesl celkový počet zemřelých s covidem. Během června to bylo 74 lidí, v červenci už jen 14. Z těchto 88 lidí bylo 13 plně očkovaných. Dohromady za celý letošní rok zemřelo bezmála 300 očkovaných lidí ze všech obětí, tedy zhruba z 18 tisíc lidí.

autoři: Matěj Skalický , als
Spustit audio

Související