Silvie Dymáková, autorka dokumentu o předváděcích zájezdech

28. červen 2012

Manipulace, nátlak, předražené zboží, výhružky a ponižování, to vše viděla a skrytou kamerou natočila během návštěv několika předváděcích zájezdů pro seniory dokumentaristka Silvie Dymáková. „Myslela jsem si, že na něco takového jsem připravena, ale ne,“ vrací se k zážitkům z natáčení dokumentárního filmu Šmejdi.

Název jejího dokumentu úzce souvisí s kvalitou výrobků, které se na předváděcích zájezdech prodávají za neuvěřitelné sumy. „Mám toho nádobí doma spoustu, čistě z pracovních důvodů, nechali jsme totiž hrnce rozřezat. Tak jsme zjistili, že například tajná složka jakéhosi čtyřvrstvého hrnce vůbec neexistuje. Normálně ten hrnec stojí tři stovky, v rámci sady ho na zájezdu prodávají za čtyřicet tisíc,“ vysvětluje Silvie Dymáková.

Název dokumentu je ovšem jinotajný. Jako „šmejdi“ se podle Dymákové nezřídka chovají i prodejci na předváděcích zájezdech. „Naloží vás do autobusu a jedete někam. Nevíte přesně, kam vás vezou, ale slíbí vám třeba exkurzi zámku. Vystoupíte z autobusu, přijdete dovnitř do sálu, hraje hudba, například Karel Gott, aby se senioři cítili příjemně, je tam spousta dobře oblečených prodejců,“ shrnuje dokumentaristka, jaký je první dojem z předváděcího zájezdu.

„Neustále opakují, že vše předvedou v rychlosti, abychom mohli vyrazit na zámek. To slibují třeba i celých těch 7 hodin, co předváděcí akce může trvat,“ popisuje Silvie Dymáková.

Silvie Dymáková přijala pozvání Lucie Výborné do studia Radiožurnálu

Prodejci se postupem času stanou agresivní a nebojí se zajít až do krajních situací

Podle ní se chování prodejců během času mění. „Nestydí se zajít až do krajních situací, jsou agresivní. Jednou tam byl senior, který si nechtěl koupit jejich zboží, tak ho shodili, řekli mu, že je vyžírka, pak mu vyhrožovali, že může jít domů pěšky, vyvedli ho pryč a křičeli na něj,“ vzpomíná dokumentaristka na jednu z vypjatých situací.

Seniora se zastala a obrátila tím pozornost k sobě. „Holčičko, na co si to hraješ, křičel na mě jeden z prodávajících z deseticentimetrové vzdálenosti. Myslela jsem si, že na něco takového jsem připravená, ale totálně mě vyhodil ze sedla,“ uvedla dokumentaristka.

Senioři hloupí nejsou, jen manipulace na předváděčkách je nastavena dobře

Podle ní jsou předváděcí zájezdy festivalem brutální manipulace, které odolají jen psychicky hodně odolní jedinci. „Než jsem začala na tyhle akce jezdit, tak jsem si myslela nejspíš to, co si myslí velká část naší populace, že ti důchodci jsou prostě hloupí. Ale musím říct, že to byl velmi unáhlený názor. Byla jsem hloupá já, že jsem si něco takového dokázala myslet. Když jsem sama absolvovala spousty těchto různých seancí, tak jsou postaveny tak dobře, že tomu často nelze odolat,“ uzavírá Silvie Dymáková.

Silvie Dymáková přijala pozvání Lucie Výborné do studia Radiožurnálu

Jaké prodejní triky používají jejich organizátoři? A proč se vůbec o tomto negativním fenoménu rozhodla natáčet dokumentární snímek? Proč se pokuty, které pořadatelé předváděcích akcí dostávají, prodejcům vyplatí? Jaká legislativní úprava u nás chybí a jak vypadají předváděcí zájezdy v zahraničí? I o tom v rozhovoru Lucie Výborné a Silvie Dymákové byla řeč.

Záznam celého rozhovoru se Silvií Dymákovou a dalšími Hosty Radiožurnálu si můžete poslechnout v iRadiu.

autor: mjp
Spustit audio