Silný vítr komplikoval dopravu, meteorologové varují před záplavami

9. leden 2015

Vlaky na několika místech v Česku dnes stály kvůli popadaným stromům. Silný vítr také utrhl střechu a poškodil elektrické vedení. Podle meteorologů bude vítr o víkendu ještě silnější. Výstraha platí pro celé Česko kromě Zlínského kraje do nedělního brzkého rána. Meteorologové také varují před vydatným deštěm, který by mohl způsobit záplavy.

Pro Královéhradecký i Pardubický kraj platí až do nedělní noci povodňová pohotovost a výstraha před silným větrem. Foukat má v nárazech až 90 kilometrů za hodinu, na horách pak až 110 kilometrů za hodinu.

Napršet může místy i 40 litrů vody na metr čtvereční. Hladiny by mohly stoupnout například na horním toku Labe, Tiché, Divoké Orlici nebo Metuji.

Ve středních Čechách poškodil vítr elektrické a telefonní vedení na Benešovsku a Rakovnicku. Utržené střechy uklízeli hasiči například v Tuchlovicích na Kladensku. V Libušíně u Kladna začal hořet strom od zkratovaných drátů vysokého napětí.

Silný vítr způsobil problémy také v Plzeňském kraji. Na Klatovsku narazil do spadlého stromu rychlík, nikdo z asi 20 cestujících nebyl zraněn.

„Naštěstí se to obešlo bez zranění, při nárazu se poškodila lokomotiva,“ přiblížila mluvčí ČD Radka Pistoriusová důvod, proč mezi Klatovy a Železnou Rudou vlaky nejezdily. České dráhy proto musely nasadit náhradní autobusovou dopravu.

Ve Starém Sedlišti na Tachovsku strhl vítr střechu obytného domu a o metr ji vychýlil. Poškodil také komíny. Hasiči museli evakuovat 38 lidí.

Náhradní ubytování pro sedm lidí zajistila obec na místní faře, další se rozešli mezi své příbuzné.

Silný vítr strhl ve Starém Sedlišti na Tachovsku střechu na obytném domě

Oprava domu může trvat i několik týdnů. Podle statika Václava Honzíka k nehodě výrazným způsobem pomohla téměř nulová údržba.

„Střecha zřejmě nebyla vůbec kontrolovaná, takže se pod ni dostal vítr, který ji utrhl. Nejhorší je, že jsou poškozené komíny, protože kvůli tomu se musel odpojit plyn a obyvatelé tady nemohou zůstat,“ konstatoval Honzík.

Obec hodlá náklady za nouzové ubytování vymáhat po majitelce nemovitosti. Podle starostky Jitky Valíčkové to není poprvé, co musí lidé ve Starém Sedlišti řešit podobný problém.

„Jsou zde nastěhovaní lidé, kteří žijí na sociálních dávkách. Mají dle mého názoru předražené nájemné a do bytové údržby se neinvestuje,“ upozornila Valíčková.

Strom spadl také na trať v Jihočeském kraji, a to mezi Strakonicemi a Volyní. Omezení se dotklo dvou osobních vlaků, cestující převezly náhradní autobusy.

Silný vítr očekávají meteorologové i o víkendu, zejména v Plzeňském a Karlovarském kraji. V nárazech může dosáhnout rychlosti až 110 kilometrů za hodinu, na hřebenech hor dokonce až 145 kilometrů za hodinu.

Meteorologové také vydali doporučení, jak zmírnit následky velmi silného větru. Lidé mohou zajistit okna i dveře a odstranit nebo upevnit volně uložené předměty. Při řízení auta by měli jet maximálně opatrně, protože pod nápory větrů může být auto neovladatelné.

V případě podmáčené půdy lze očekávat i vyvracení stromů. Turisté se mají vyhnout horám a přímo hřebenům, kde hrozí silnější vítr.

Hrozí také záplavy

Meteorologové vydali také výstrahu před vydatným deštěm, který může spolu s tajícím sněhem v sobotu způsobit záplavy.

V následujících dnech stoupnou hladiny všech toků, které se vlévají do Berounky a Ohře. V sobotu řeky zřejmě překročí první i druhý stupeň povodňové aktivity.

Voda ale může překonat i třetí stupeň, a to především na Klabavě, Úslavě a na horním toku Otavy. Druhého nebo třetího stupně můžou dosáhnout i řeky v příhraničních horách, Brdech a na Českomoravské vrchovině.

Před dešťovými srážkami varují meteorologové také v Jihočeském kraji. V noci z pátka na sobotu očekávají v povodí horní Vltavy značné srážky, které budou i v nejvyšších polohách dešťové.

Na hřebeni Šumavy by do sobotního rána mělo spadnout až 30 milimetrů srážek, do nedělního rána pak dalších 15 až 20 milimetrů.

„Nejsilnější srážková činnost by měla být na Šumavě, ale všeobecně na pohraničních horách, tedy v Krušných horách, v Krkonoších nebo Jizerských horách může spadnout do zítřejšího dopoledne 10 až 40 milimetrů, na návětrných stranách až kolem 50 milimetrů srážek,“ přiblížil Štefan Handžák z Českého hydrometeorologického ústavu.

Tající sníh a déšť mohou o víkendu způsobit záplavy také na Vysočině. Místní vodohospodáři proto upouštějí vodu z přehrad, aby srážky mohly pojmout. Mostiště má zásobní prostor zhruba jeden metr, ve vodní nádrži Vír je dokonce rezerva devět metrů.

Výstraha platí také pro Karlovarský kraj. Vodohospodáři také v tomto regionu včas odpustili vodu z většiny přehrad, zejména z Jesenice, Březové a Skalky.

Povodňové ohrožení platí pro Ústecký a Liberecký kraj. Hydrometeorolog Radovan Kotek popsal, kterých toků se varování týká.

„Na toku Smědá a Lužická Nisa se dá očekávat překročení stupňů povodňové aktivity. Na přítocích Ohře z Krušných hor je možné, že bude překročen první a druhý stupeň povodňové aktivity. Mandava už v noci překročila první stupeň,“ upřesnil Kotek.

Výstraha před silným větrem a záplavami
autoři: zdt , , mkl , KS , jnm , Tomáš Kopecký , Petra Hosenseidlová , Tomáš Mařas , Martina Kovaříková , Kateřina Havránková , ako , Denisa Šindlerová
Spustit audio