Silná žena s nevšedním osudem. Životní příběh Soni Červené zfilmovala Olga Sommerová

18. květen 2017

Spolupracovala s Janem Werichem, Jiřím Voskovcem, zpívala s Lucianem Pavarottim, hrála v prvorepublikových filmech a svou kariéru po nuceném odchodu z totalitního státu znovu v Česku obnovila ve svých 77 letech. I ve dvaadevadesáti slavná operní pěvkyně a také herečka Soňa Červená stále aktivně vystupuje, navíc dokončila knihu Stýskání zažehnáno. Ve středu večer měl slavnostní premiéru dokument Červená od Olgy Sommerové.

Na první projekci se umělkyni dostalo nekončícího aplausu. Ještě než film začal, přišly diváky uvítat režisérka Olga Sommerová a samotná hlavní hrdinka. Po pár vteřinách stáli všichni diváci v sále a tleskali, někteří slavné herečce a zpěvačce na její díky a poznámky odpovídali.


Soňu vyhnal komunistický režim do zahraničí, takže tady byla tato světově uznávaná pěvkyně zapomenutá, vymazaná z povědomí národa. Olga Sommerová

Hraný dokument vypráví během hodiny a půl příběh umělkyně, která zažila nacismus, komunismus i pád železné opony, ale taky ženy, která spolupracovala s Tomem Waitsem, Lou Reedem i Robertem Wilsonem.

„Je nádherný. Paní Soňa Červená je v něm zobrazena krásně, což Olga Sommerová dokáže, ve svých filmech nikomu neubližuje. To se mi hrozně líbí. Je to film o silné ženě, nejvíc mě zasáhl její osud,” říká jedna z divaček.

Vymazaná z povědomí národa

Na premiéru dorazila řada osobností, včetně Dany Němcové. „Ten film mi připadá naprosto nejlepší z toho, co jsem z české tvorby v poslední době viděla. Jednak se nám představuje neuvěřitelný osud, vlastnosti člověka pevného, tvůrčího, nezdolného. Pak je tu atmosféra celé té doby. Jsem z toho úplně vedle,” popisuje svoje pocity disidentka.

Režisérka Sommerová byla doslova na roztrhání, přijímala květiny a gratulace. „Se Soňou se znám už dvanáct let. Velmi ji obdivuju, stejně jako kde kdo, protože její život byl tak dramatický. Soňu navíc vyhnal komunistický režim do zahraničí, takže tady byla tato světově uznávaná pěvkyně zapomenutá, vymazaná z povědomí národa. Navzdory tomu, že objela pět kontinentů. Chtěla jsem, aby se o ní náš národ něco dozvěděl,” vysvětluje Olga Sommerová.

Film viděli diváci v rámci festivalu Pražské jaro. V běžné distribuci se objeví během letošního září.

autor: ela
Spustit audio