Sídliště v Kroměříži mrznou

18. prosinec 2001
Co nás pálí , Co nás pálí

Téměř 2 000 lidí na sídlištích Oskol a Zachar v Kroměříži budou na tuto zimu vzpomínat doslova s husí kůží. Od začátku topné sezóny se ještě obyvatelé bytů neohřáli a v těchto dnech jim jde skutečně o zdraví. Dodavatel tepla se kvůli sporu s výrobcem energie dostal do potíží a kvůli nedostavěné kotelně se teď v bytech pohybují teploty okolo 10 stupňů Celsia.

Obyvatelé: Omezili nám teplou vodu zase, platíme a bez ohledu na to, že máme zaplaceno, tak s námi cvičí.

Obyvatelé: Já mám zápal plic z toho. Už jsme říkali, že budeme odmítat platit, protože toto jako se nehodí.

Kolik tam máte stupňů doma?

Obyvatelé: Maximálně těch 10řC, 11řC.

Nynější starosta Kroměříže Petr Sedláček v této lokalitě bydlí také. Přesto je přesvědčen, že prodej městského majetku byl před lety nejvhodnějším řešením.

Petr Sedláček: Zastupitelé se rozhodli prodat část systému vytápění v roce 1997 vzhledem k tomu, že bylo jasné, že výhledově v nejbližších letech bude potřebovat celé to zařízení nějakou investici pro rekonstrukci. Je otázka vždycky jakýkoliv podnikatelský záměr, který řeší úřad, v tomto případě město, já jsem o tom přesvědčený dodneška, že prostě to není dobrý systém, že město nikdy nemůže být dobrým hospodářem. Že nemusí být ani nikdo další jsme si také ověřili, že můžou být i další, kteří nejsou dobří podnikatelé, nicméně dneska, jak se říká, po bitvě je každý generál. Já si nemyslím, že tenkrát to rozhodnutí bylo špatné.

Tehdy koupila rozvodnou síť a výměníkové stanice ostravská společnost VAE a 3 roky jí provozovala bez problémů. Ty začaly až loni na podzim, kdy se vstupem do likvidace zkomplikoval provoz teplárny a přestaly fungovat výměníkové stanice pro dvě největší sídliště. Rozvody poté VAE prodala firmě Techem. Té však letos na podzim začaly chybět kapacity, a proto se rozhodla vystavět kotelnu vlastní.

Miroslav Vyběral: Naše firma momentálně dělá všechno proto, aby teplo bylo a dělá to tím způsobem, že prostě chceme, aby 17.prosince byl spuštěn nový kotel, který bude dávat teplo.

Říká technický pracovník společnosti Miroslav Vyběral. Ani toto opatření však nemusí vyřešit problém zimy v kroměřížských bytech. Na stavbu kotelny nemá totiž Techen platné stavební povolení.

Petr Sedláček: Tam byla představa, že z té výměníkové stanice kotelnu zrekonstruuje už firma VAE. Vlastně za 2,5 roku se jim nepodařilo získat stavební povolení ani na tu první etapu, protože teplárna samozřejmě pro ně znamená ztrátu relativně velkého odběru, totiž dělali všechno proto, aby znemožnili tu výstavbu kotle. Společnost Techen vlastně požádala o tu druhou etapu až v průběhu září tohoto roku a mysleli si, že do tří týdnů budou mít stavební povolení a můžou postavit kotel, takže to bylo celkem jasné, že se nemůže podařit.

Přiblížil celou anabázi starosta Kroměříže Petr Sedláček. Vedení teplárny převzali brněnští likvidátoři, kteří ke krokům bývalého managementu nemohou nic říci. Lidem, kteří v bytech mrznou a na zdech se jim objevují plísně, nemohou pomoci ani pracovníci OHS. Podle Jarmily Číhalové nyní chybí v občanském zákoníku důležité ustanovení.

Jarmila Číhalová: Ty doporučené teploty jsou tak hrozné. V kuchyni je 15 stupňů Celsia a jinak kolem 20 stupňů Celsia jsou ty doporučené teploty. Ráda bych těm obyvatelům pomohla, ale nemám na to žádnou pravomoc.

Přepisy pořadů zajišťuje Česká informační agentura . Texty neprochází korekturou.

autor: rv
Spustit audio

Více z pořadu