Show za devět miliónů eur chce ohromit Berlín

Před válkou tam vystupovala Marlene Dietrichová, v dobách NDR Karel Gott a Helena Vodráčková. Dnes berlínský Friedrichstadt-Palast označují za Las Vegas na Sprévě. Nejnovější představení Show Me je údajně mnohem větší a velkolepější revue, než jakou kdy Las Vegas zažilo. A vystupovat v takové show vyžaduje tvrdou řeholi.

Ze stropu nad pódiem se spouští vodopád. Ten postupně mění barvy, až přechází do jakéhosi proudu třpytivých drahokamů.

„Máme tu celou řadu senzací a 21 metrů vysoký vodopád je jednou z nich. Něco takového ještě na žádné scéně nebylo. A pak ty kouzelné kostýmy od pařížského návrháře Christiana Lacroixe,“ dozvídám se.

V představení účinkuje i rodačka z Opavy

Podle producenta Bernda Schmidta jde o jednu z největších světových show. V historii Friedrichstadt-Palastu rozhodně o tu nejdražší. Vyšla na devět miliónů eur.

Během představení se na scéně objeví stovka účinkujících: akrobati, zpěváci a především baletky. Jednou ze sólistek je Češka Helena Polčíková.

„S tréninkem jsme začali loni v zimě,“ vzpomíná. „Premiéra je teď na podzim, takže jsme zkoušeli skoro rok. Představení není jen o klasickém tanci – děláme i step, hip hop nebo akrobacii. Tanečník musí zvládat hodně stylů. Během jediného představení se někdy převlékneme až osmkrát.“

Příprava na představení není jednoduchá

Friedrichstadt-Palast je dnes v Evropě scénou s nejmodernějším technickým zázemím. Během představení se pódium promění například v bazén, ve kterém baletky předvádějí náročné kreace. Tomu odpovídá i náročný trénink.

Příprava na představení je dřina

S rodačkou z Opavy si povídáme ve zkušebně před pátečním vystoupením. „Tancujeme celý týden,“ popisuje. „Dopoledne se trénuje to, co se večer nepovedlo, a večer pak hrajeme představení. Pondělky bývají volné. Jinak máme až osm představení do týdne.“

Takové pracovní nasazení čeká Helenu Polovčíkovou a její kolegyně a kolegy z 20 zemí světa po další dva roky. „Náš soubor hodně drží pospolu. Není mezi námi rivalita, jsme fakt v pohodě,“ pochvaluje si tanečnice.

Dokonale profesionální show

„Hlavní ideou naší show je otázka, jaké by to bylo, kdyby největší géniové varietní revue žili dnes a měli naše technické možnosti,“ objasňuje producent. A tak se na pódiu střídají čísla jako z éry němých filmů a projekce ve stylu 3D na hudbu třeba od Doors.

Pokud by to mohly vidět někdejší hvězdy varieté, rozhodně by nad možnostmi i schopnosti dnešních tanečníků a akrobatů zůstaly stát s otevřenými ústy. Větší filozofické poselství bych v tom nehledala, ale rozhodně jde o dokonale profesionální show, za kterou se skrývá pořádná dřina.


Zvětšit mapu: nedaleko od českých hranic se hraje show za devět miliónů eur

autor: kls
Spustit audio