Shání peníze na výzkum v dětské onkologii. „Moc jsem o tom nevěděla, ale umřela mi sestra,“ přiznává

22. říjen 2021

Agnes Miksch je zakladatelka projektu 1000 statečných, který podporuje výzkum v oboru dětské onkologie a hematologie. Je také členkou správní rady nadace Národ dětem a organizátorkou koncertů Motol Motolice. „O dětské onkologii jsem moc nevěděla, ale zemřela mi tam na oddělení sestra. Protože byla začínající hudebnice, chtěla jsem pro ni uspořádat koncert,“ popisuje bolestnou zkušenost, která stála za vznikem charitativní akce.

Miksch se pak aktivně zapojila aktivně do činnosti Národ dětem. „Profesor Josef Koutecký mě tehdy se zbytkem správní rady vyzval, jestli bych nechtěla být členkou. V nadaci se sedí zadarmo a stojí to dost času a ve mně našli tu správnou duševní polívku,“ usmívá se.

Čtěte také

Tam začala vidět palčivé problémy dětské onkologie, které, jak říká, už nebyly jen v nákupu přístrojů nebo zařízení na oddělení, ale v tom, že vědcům a lékařům onkologům chybí finance na nezávislé studie. Proto vznikl projekt 1000 statečných.

„Kouzlo je v tom, že jde o sérii drobných dárců, kteří přispívají třeba padesát nebo 200 korun měsíčně, což nikoho úplně moc nebolí, ale těch dárců je hodně. V tuto chvíli je jich zhruba 350 a nedělají si nárok na výsledek. Mám tak nezávislý zdroj financování a když jeden dárce odpadne, projekt funguje dál,“ popisuje a zdůrazňuje:

Agnes Miksch, host Hovorů

„Všichni ti, co přispívají, jsou velmi věrnými podporovateli, protože studie jsou dlouhé. Ale sto procent vybraných peněz jde jen na studie a nedrolí se to do něčeho dalšího.“

Prostředky pro 1000 statečných získává také mezi svými přáteli. Fotografové či cestovatelé draží své fotografie, malíři obrazy. Připomíná i různé drobné akce.

Čtěte také

„Leckterá obec vybírá na projekt v rámci různých akcí. Spousta firem třeba za pozdní příchody schraňuje do kasičky a pak to předávají nadaci. Drobných příspěvků je moc, ale na těch projekt úplně nestojí, stojí na drobných dárcích. Je jedno, jestli někdo pošlo šedesát korun nebo 200, není malých darů. Příspěvky z různých akcí beru jako pomocné injekce,“ vysvětluje.

Mezinárodní dopad

Studie, které projekt 1000 statečných podporuje, jsou, jak Miksch zdůrazňuje, opravdu nezávislé. „Každý asi trochu tuší, jak fungují farmaceutické firmy, že jde o byznys a často velmi krvavý. Firmy lékařům financují různé kongresy, výjezdní zasedání, školení. Farmaceutická lobby je pak znát na výsledcích studií,“ konstatuje.

Čtěte také

A pokračuje: „Proto pro mě bylo velmi zásadní založit něco, co přinese relevantní informace, se kterými mohou lékaři nakládat nejen v Česku a nejen u českých pacientů. Naše studie mají mezinárodní dopad.“

Výsledky studií dnes podle ní dávají lékařům novou možnost léčby dětí. Posun úspěšnost léčby nádorových onemocnění u dětí označuje za fenomenální.

„V době, kdy vznikal obor dětské onkologie, někdy v 60. letech, byla mortalita neuvěřitelná. Umíralo 99 dětí ze stovky. V tuto chvíli je téměř 80procentní úspěšnost léčby a některé diagnózy téměř stoprocentně umí dětská onkologie a hematologie léčit,“ dodává.

Jak ji napadlo pustit se do soukromé školy Seminárium? V čem spočívá arteterapie? Poslechněte si celé Hovory. Ptá se Vladimír Kroc.

autoři: Vladimír Kroc , kbr
Spustit audio