Sextile: Nikdy jsme nechtěli být čistě gotickou kapelou

13. únor 2018

Nováčků, kteří útočí na posluchače z post-punkového teritoria, je celá řada. Ale jen zlomek z nich opravdu stojí za pozornost. Jedním z nejzajímavějších žánrových objevů je kvartet Sextile z Los Angeles, který 13. února odehraje svůj první pražský koncert. V rozhovoru pro Radio Wave jsme se bavili nejen o nové desce Albeit Living, ale také o kreativním podhoubí Los Angeles, snaze přiblížit muziku posluchačům mimo underground i o elektroničtějších spádech aktuální tvorby.

Sextile je výraz z astrologie. Proč jste si ho zvolili za název kapely?
Máš pravdu. V astrologii to slovo znamená úhel 60 ° mezi dvěma planetami v natální tabulce. Energie vytvořená působením dvou planet je společná. To znamená, že se navzájem inspirují a povzbuzují, místo toho, aby se brzdily. Slovo tak odráží náladu, ze které prýští nové nápady a příležitosti v různých aspektech života jedné osoby. Přišlo nám, že tenhle název pozitivně vystihuje, o co nám v kapele jde. Jsme s ním naprosto spokojení.

Ty jsi s bubenicí Melissou předtím fungoval v New Yorku. Co rozhodlo, že jste se přestěhovali do Los Angeles?
Los Angeles je hodně liberální místo pro život. Setkává se tu hromada umělců mnoha oborů a ti tvoří jedno velké kreativní a zároveň přátelské podhoubí. Každý den se tu něco děje a dává ti to inspiraci.

Vaše druhé album Albeit Living zní výrazně jinak než hodně undergroundový debut. Bylo cílem natočit úplně odlišnou desku?
Chtěli jsme s novinkou představit posluchačům přístupnější nahrávku. Hodně nás ovlivnila současná politická situace u nás doma. Tím pádem se nám podařilo natočit zároveň agresivnější i tanečnější desku. Je to dáno i tím, že na debutu jsme byli přeci jen více zahleděni sami do sebe. Obě desky dobře zrcadlí náladu celé kapely. Zatímco na debutu jsme hledali sami sebe a báli se rozhlédnout po svém okolí, na novince zcela vědomě přiznáváme, že máme rádi hromadu rozdílné muziky. Nikdy jsme nechtěli být čistě darkwave nebo gotickou kapelou. Každý umělec se chce neustále vyvíjet a my nejsme výjimkou. 

Více přístupní tedy znamenalo zároveň i více elektroničtější?
Ano, to byl jeden z cílů, zkusit poměřit rockový základ písniček s elektronikou. Máme elektroniku rádi a hodně jsem se u programování sekvenceru a dalších elektronických hraček naučili. Byla to pro nás užitečná zkušenost.

Loňské album Albeit Living ale není vaší nejnovější nahrávkou. Tou je před pár týdny vydaný singl Current Affair s hostující zpěvačkou Siennou...
Nejedná se o žádnou novinku, ale o více než rok a půl starý fragment, který jsme konečně dotáhli do výsledného tvaru. Je to takový náznak toho, kam bychom se v budoucnu mohli posunout. A singl jsme také vydali, abychom podpořili naše aktuální evropské turné.

Hodně vašich žánrových kolegů ze severoamerického kontinentu vydává své desky v Evropě. Vy ale zásobujete losangeleský label felte. Proč?
Jeff Owens, šéf felte, je náš největší fanoušek. Máš pravdu, že řada kolegů vydává v Evropě, protože zde je obecně tento druh muziky vřeleji přijímán a kapely ze států pak mají po kontinentu „připravenější“ publikum. Nás ale nikdy nenapadlo takto kalkulovat. Do budoucna se spolupráci s evropským labelem nebráníme, teď si ale nemůžeme na nic stěžovat.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.