Sex na pláži? Za sto eur

5. srpen 2009
Vysílání v Chorvatsku 2009

V Chorvatsku se dnes slaví Den vítězství a vlastenecké vděčnosti. Nejoblíbenějším turistickým střediskem ve střední Dalmácii se stala Baška Voda. Archeologové nalezli přes sto hrobů z dob starověkého Říma. Čtyři turisté byli potrestáni za sex na veřejnosti.

Pokud vás překvapilo velké množství chorvatských vlajek na veřejných budovách a na stožárech nebo to, že některé obchody mají dnes omezenou otevírací dobu, zde je vysvětlení: Chorvati slaví Den vítězství a vlastenecké vděčnosti. Na 5. srpna totiž připadá den, kdy v roce 1995 chorvatská armáda porazila krajinské Srby a získala pod kontrolu město Knin. Oslavy každoročně navštěvují tisíce lidí včetně některých představitelů vlády.

Nejoblíbenějším turistickým střediskem ve střední Dalmácii se letos opět stala Baška Voda. Těží z jedinečné zeměpisné polohy, díky které může návštěvníkům nabídnout krásné moře i výhled na vysoké pohoří Biokovo. Kromě toho nabízí ubytování prakticky ve všech kategoriích, od nejlevnějších až po luxusní, čtyřhvězdičkové hotely. Návštěvníci mají možnost navštívit množství kulturních a sportovních akcí, stejně jako renomované restaurace a hospody.

V severochorvatském městě Vinkovci odkryli archeologové 101 hrobů z dob starověkého Říma. Podle všeho jde o hroby římských vojáků. K nálezu došlo během průzkumu podloží před plánovanou výstavbou obchodního centra. Hroby pocházejí z období mezi 1. a 5 stoletím našeho letopočtu.

Kluci všeho věku vydrží v Chorvatsku dlouhé hodiny pozorovat trajekty, bez kterých by většina chorvatských ostrovů byla přístupná jen malému počtu vyvolených, kteří si mohou dovolit vlastní loď. Kolik se na takový velký trajekt vejde aut? Největší kolosy pojmou více než 150 osobních vozů, ten, který společnost Jadrolinija uvádí jako vůbec největší, Tin Ujevič, pak může pojmout až 200 automobilů.

Policie ve městě Rovinj na Istrii dala pokutu dvěma párům turistů, které začaly souložit na přeplněné veřejné pláži. Všem zadrženým je kolem 40 let, dva pocházejí z Německa a dva z Rakouska. Za narušování veřejného pořádku musel každý z nich zaplatit 730 kun, tedy více než 100 euro.

Kam můžete vyrazit dnes večer? V Primoštenu můžete zajít do klubu Aurora na hiphopovou formaci TBF. V Zadaru si vychutnejte koncert historické hudby souboru Pet tambura. Na ostrově Hvar ve Františkánském klášteře začíná v 21.30 koncert kytarového dua.

A hodně se toho děje jako tradičně v Dubrovníku, například v átriu Kněževa dvora taktéž v půl desáté zazní klasická hudba. Zahraje zde kvartet Tartini.

Bankovní kurzy:
Zagrebačka banka vám dá za 100 českých korun 27,75 kun, za jedno euro pak 7,28 kun.

Ceny pohonných hmot:
U sítě INA stojí eurosuper 7,44 kun a eurodiesel 6,67 kun.

Doprava:
Na některých dálnicích fouká velmi silný vítr, a rychlost je proto omezena. Na dálnici A1 mezi Božičí a tunelem Sveti Rok dokonce na 60 kilometrů v hodině, sledujte proměnlivé značení.

Se zvýšenou opatrností projíždějte místy, kde je mokrá vozovka.

Na hraničních přechodech Kaštel a Plovanija je zvýšený provoz v obou směrech, na přechodech Macelj a Bregana jen na vjezdu do Chorvatska.

Počasí 6. srpna:
Na Jadranu bude převážně slunečno ojediněle s mírnou oblačností. Slabý nebo mírný vítr směrem od pevniny nebo ze severozápadu. Nejnižší teploty 18 až 23 stupňů, nejvyšší denní pak 28 až 33 stupňů Celsia.

autor: bum
Spustit audio

Více z pořadu