Severočeské derby skončilo remízou

25. říjen 2004

Fotbalisté Liberce remizovali v dohrávce 10. kola Gambrinus ligy s Jabloncem 1:1. Nerozhodně tak skončil už třetí vzájemný zápas severočeských sousedů v řadě. V infarktovém závěru mohli hosté i vyhrát, ale Klapka neproměnil v poslední vteřině penaltu. O několik minut dříve, v 85. minutě se totéž "podařilo" libereckému Lukášovi. Vedoucí gól Slovanu vstřelil Papoušek, za Jablonec vyrovnal v 88. minutě Čížek.

Derby dlouho příliš atraktivní podívanou nenabízelo. Liberec měl sice více ze hry od první minuty, až na Šinglárovu neúspěšnou ránu z dvaceti metrů a nevyužitý centr stejného hráče si však žádné slibné možnosti nevypracoval. Hosté nepřijeli s výrazně defenzivní taktikou, ale dávali si dobrý pozor, aby především dvojice útočníků Slovanu neměla příliš prostoru. Podstatné okamžiky přišly až v závěru poločasu. Vše začal ve 38. minutě střelou z osmi metrů Čížek, ale v souboji s brankářem Hauzrem neuspěl. Následoval nezdařený roh a rychlá akce Slovanu, kterou vedl po levé straně Slepička. Vyhrál souboj s Laštovkou, poslal zpětný centr do šestnáctky, kde sice dobře postavený Pospíšil ještě na gólmana Špita nevyzrál, ovšem Papouškova dorážka už našla odkrytou branku. Následovala oboustranně ofenzivní přestřelka, ale Langer s Kiselem v dobrých pozicích Papouška nenapodobili. Neuspěli ani jablonečtí Klapka a Hrotek, který tečoval v nastaveném čase Weberův roh, Hauzr byl však pozorný.

Hosté své úsilí o vyrovnání zvýšili po hodině hry, ale jejich hra bez důrazu v šestnáctce dlouho žádné ovoce nepřinášela. Zlobil především Šenkeřík, jenž se znovu předvedl v 73. minutě, ale hlavou nastřelil jen boční síť. Utkání mohla rozhodnout sporná situace z 85. minuty, kdy Slepička spadl v šestnáctce po souboji s Dosoudilem. Nařízenou penaltu však Lukáš napálil jen do Špitových rukavic a jak se nakonec ukázalo, připravil svůj tým o tři body. Dvě minuty před koncem totiž nedůrazného Hauzrova zákroku využil Čížek, který přes domácího gólmana a obránce Košťála poslal přesný oblouček do sítě. Hosté si málem odvezli všechny tři body. Kisel srazil v nastaveném čase Huška, jenže Klapka dopadl při penaltovém pokusu stejně jako Lukáš. Hauzr jeho pokus vyrazil a zápas vzápětí skončil.

Liberec tak promarnil šanci vrátit se na třetí místo tabulky. Po desátém kole mu patří čtvrtá pozice s jednobodovou ztrátou na třetí Teplice. Jablonec je osmý.

Slovan Liberec - FK Jablonec 1:1 (1:0)

Branky: 38. Papoušek - 88. Čížek
Rozhodčí: Helebrant - Filípek, Tulinger
ŽK: Lukáš, Pospíšil - Hušek
Diváci: 4880

Liberec: Hauzr - Šinglár, Košťál, Lukáš, Hamouz - Kisel, Polák, Langer (65. Pudil), Papoušek (80. Zápotočný) - Pospíšil (82. Došek), Slepička. Trenéři: Griga a Lavička

Jablonec: Špit - Laštovka, Dosoudil, Hrotek, Loučka - Michálek (54. Jindříšek), Hušek, Čížek, Weber (79. Nesvadba) - Smíšek (62. Šenkeřík), Klapka. Trenér: Rada

autor: ala
Spustit audio