Sestupujeme z vrcholu do údolí, říká se tomu kolaps! varuje egyptolog

Zastupitelé ve státních službách jsou odrazem toho, jak se chováme. A pokud chceme něco zlepšit, tak jediným klíčem je začít sám u sebe. To jsou slova egyptologa Miroslav Bárty, podle kterého dnešní společnost čelí krizi. Jaké faktory nás k tomu dovedly? A co s tím můžeme dělat? To nastínil v rozhovoru s Karolínou Koubovou.

„Systém se v okamžiku svého vývoje stává komplikovaným a složitým, že jenom náklady na obslužnost dosažené úrovně jsou tak vysoké, že přestává být produktivní,“ míní.

Varuje také, že dnešní systém sestupuje z vrcholu do údolí. „Zkratkovitě se tomu říká kolaps,“ dodává. Podle něj mýtus věčného vzestupu je nefunkční.

Čtěte také

„Není možné neustále být lepší a bohatší, v určitém stádiu se systém zahltí svou vlastní složitostí, a pak nastane sestup. Takhle to bylo vždycky,“ říká.


Zrod, vzestup, vrchol, ale stejně tak ústup ze slávy jsou různé aspekty téhož fenoménu – civilizačního vývoje

Připouští ale, že společnost má technologie a vědomostní základnu, která nemá v minulosti obdobu. „Přesto si myslím, že určitý ústup ze slávy nás čeká,“ vysvětluje. Podotýká také, že více lidí začíná cítit, že ne všechno je v pořádku.

Jaká jsou rizika globálního oteplování? A lze systém reformovat? Poslechněte si záznam Dvaceti minut Radiožurnálu.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: kko , prh
Spustit audio