Sestřeleného amerického stíhacího pilota si lidé u Trhanova připomenou i letos, po 70 letech

30. duben 2015

Bylo 30. dubna 1945, téměř konec války, když byl u Trhanova na Domažlicku při poslední akci amerického letectva sestřelen Virgil Paul Kirkham. Byl posledním americkým pilotem, který padl v boji proti nacistickému Německu v Evropě.

„Spadl tady s Thunderbirdem, který byl sestřelen při nalétávání na ozbrojenou pancéřovou kolonu, která stala v Trhanově. Měl to být jeho poslední let a po tom letu měl odjíždět na dovolenou. Ještě v osmdesátých letech tady byla ohrada, kde byly trosky toho letadla, ale to bylo odvezeno do sběrných surovin, aby tady lidi tu památku neuctívali," připomněl Amar Ibrahim z Domažlic, který se věnuje vojenské historii.

V místě, kam se sestřelený letoun zřítil, je dnes kamenný pomníček s fotografií mladého letce a květiny. O připomínku tragédie se v dobách totality starala Zdeňka Sládková z Trhanova. I díky ní se podařilo pietní místo zachovat až do dnešních dnů.

Dnes 84letá žena si na tragickou událost před sedmdesáti lety stále dobře vzpomíná. První pietní akt se na místě tragédie konal v roce 1968, ale na dlouhou dobu byl také poslední.

„Tam se natisklo "vzpomínáme a nezapomeneme", ale bylo to tam krátce a už to nebyla pravda," poznamenala Zdeňka Sládková.

Společně s kamarádkou se o pomníček starala až do 90. let. V roce 1995 poprvé přijel do Trhanova starší bratr Paula Kirkhama, Marion. Od té doby navštěvuje květnové oslavy osvobození pravidelně, a i když mu je už 93 let, nebude chybět ani letos.

Na Paula Kirkhama se bude vzpomínat dnes odpoledne před obecním úřadem v Újezdu u Trhanova, kde mu bude slavnostně odhalena pamětní deska. Pak bude následovat tradiční pietní vzpomínka přímo na místě dopadu letadla v Zadní Hoře.

autoři: čer , sch
Spustit audio