Série koncertů na Bořislavce podpoří Piana do škol. Projekt zajistí nástroje do 21 uměleckých škol

28. únor 2023 09:20

V letošním roce pokračuje projekt Nadace Karla Komárka Piana do škol. Nové klavíry a pianina zamíří do uměleckých škol, které o ně zažádaly. Ve druhém kole projektu se mimořádně zvýší počet institucí z původních 12 na 21. Na podporu sbírky pořádá nadace každé poslední úterý v měsíci koncert na pražské Bořislavce.

Umělecké školy se na nadaci s prosbou o nový hudební nástroj obracejí podle jejího ředitele Luboše Veselého každý týden. Pro zařazení do projektu musí ale splňovat určitá kritéria.

„Hodnotíme kvalitu výuky, díváme se na úspěchy studentů v různých soutěžích, díváme se i na stáří těch nástrojů, abychom upřednostnili ty školy, které to akutně potřebují.“

Série benefičních koncertů

Nejstarší nástroj, který získala nadace do sbírky, byl klavír z konce 19. století. Průměrné stáří nástrojů se pohybuje kolem 49 let.

„Když do těch škol jezdíme, tak slyšíme historky, že dětem zůstane v ruce ta klapka, někde už máte odřenou tu slonovinu na klávese,“ doplňuje Veselý. Pořízení klavíru je pro školy finančně nejnáročnější. Luboš Veselý ale nevylučuje, že by nadace v budoucnu podpořila i jiné hudební nástroje.

Čtěte také

Ve druhém kole sbírky se bude vybírat na 21 nových nástrojů přes 10 milionů korun. Koncerty na podporu projektu budou na pražské Bořislavce od února do června každé poslední úterý v měsíci.

Jeden z večerů bude patřit také zpěváku Marcellovi. Vlastním jménem Marcel Procházka sám na klavír hraje a říká o něm, že jde o jeho nejoblíbenější nástroj. I proto se projekt Piana do škol rozhodl podpořit.

„Přijde mi to jako fantastický projekt, sám jsem na jedno takové piano v základní škole v Olomouci hrál. Hudba podle mě k dětství patří a je dobré ji rozvíjet v co nejranějším věku,“ myslí si Marcell.

Koncerty Bořislavka Centrum, vždy v 18:30:

28.2. No Name

28.3. Emil Viklický Trio

25.4. Meme a Marcell

30.5. Beata Hlavenková & HRTL a Karel Havlíček

27.6. Jaroslav Uhlíř s kapelou

 

autoři: Adéla Burešová ,
Spustit audio