Separatisti brání pozorovatelům OBSE i Ukrajině ve vyšetřování na místě sestřeleného letadla

19. červenec 2014

Pozorovatelé Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě už byli na místě havárie malajsijského letounu. Proruští separatisté ale oblast uzavřeli. Na místě katastrofy byli také vyšetřovatelé z ukrajinské Agentury pro leteckou bezpečnost, které tam vyslal premiér Arsenij Jaceňuk. Ani jim ale separatisté nepovolili místo důkladně prohledat.

„Nemáme možnost nasbírat důkazy k nehodě. Tým agentů byl na místě méně než hodinu a ozbrojenci je pak vyhnali. Separatisté hrozili, že pokud agenti neodejdou, budou je držet jako rukojmí,“ řekl premiér.

S nedostatkem důkazů a času na vyšetřování pokračují spekulace o tom, kdo je za sestřelení letadla zodpovědný. Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují.

Čtěte také

Ukrajinská vláda podle představitele kontrarozvědky SBU vlastní důkazy o tom, že raketu proti malajsijskému boeingu odpálila ruská posádka.

„Rebelové nedokáží pracovat s tak sofistikovaným zařízením, jaké je pro odpal rakety potřeba. Odpovědnost nese ruská posádka obsluhující protiraketový systém Buk,“ uvedl Vitalij Nada. Moskva zatím na informace nereagovala.

Čtěte také

autor: mach
Spustit audio