Seno nahradí kukuřičná siláž. Zemědělci se kvůli suchu potýkají s nedostatkem pícnin pro dobytek

17. srpen 2018

Kvůli suchu nenarostly v létě pícniny pro dobytek, seno je proto až třikrát dražší než loni. Po nízkých výnosech žní, kvůli kterým se zvedly i ceny krmného obilí, tak hrozí problémy i v živočišné výrobě, například horší dojivost krav nebo rušení dlouhodobě ztrátových chovů prasat. Kvůli absenci deště se navíc zatím neujaly ani nové výsevy jak pícnin, tak řepky ozimé.

„Je to závažné. Vidíte, jaké je sucho, nic neroste,“ říká předseda představenstva olomoucké Krajské agrární komory Josef Hlavinka. Výnosy žní jsou letos až o 20 procent nižší než v minulých letech.

Podle agronoma z Babic na Olomoucku Ondřeje Přidala hrozí značný nedostatek krmiva pro dobytek. Pícniny totiž nenarostly téměř žádné. „Druhá seč na travách nehrozila, protože to bylo opravdu tak vypálené, že jsme byli rádi, že jsme vůbec sklidili tu první, dá se říct obstojnou. Bohužel na tu druhou nic nenarostlo. Co se týká vojtěšek a jetele, tak tam je stejný problém, voda chybí,“ popisuje.

Stojíme na poli, kde zatím nic neroste, je tu jen suchá hlína. „Zde na tomto poli je zasetá lusko-obilná směska, která by měla dohnat ten propad píce. Bohužel od zasetí spadly asi dva milimetry vody před 14 dny a ta směska prostě neroste,“ komentuje Přidal. A neroste ani čerstvě zasetá řepka.

Chov prasat je dlouhodobě ztrátový

Nedostatek pícnin nahradí podle ředitelky zemědělské společnosti z Babic Jany Krasulové silážovaná kukuřice. „Tím, že je nedostatek obilných krmiv, budeme muset udělat větší zásoby objemného krmení z kukuřice. Tím pásem budou nižší tržby za zrnovou kukuřici a ovlivní to kvalitu celoroční krmné dávky pro dojnice, protože je nedostatek senáží,“ uvedla ředitelka.

Nedostatek krmiva výrazně ovlivní také chov prasat. Podle Jany Krasulové je ztrátový už několik let a řada zemědělců uvažuje o jeho zrušení.

Náklady navíc podle Josefa Hlavinky dále porostou: „Krmné směsi půjdou nahoru, protože krmné obilí šlo nahoru, teď je na úrovni potravinářského. Co se týká objemu pro hovězí dobytek, to bude problém, protože kukuřice nebude, nebude v kvalitě. A potom je otázka, co to bude znamenat pro ty bioplynové stanice.“

Bioplynové stanice využívají právě kukuřičnou siláž.

autor: min
Spustit audio