Seniorům musí kromě státu pomáhat i rodina. Příspěvky na péči nepokryjí veškeré náklady

26. leden 2016

Příspěvky na péči by se od srpna měly zvýšit o desetinu. Změnu budou projednávat poslanci. Peníze v Česku pobírá zhruba 330 tisíc lidí. Více než třetina z nich jsou senioři ve věku přes 80 let, kteří potřebují pomoci s hygienou, nakoupit nebo uklidit.

Například panu Semerádovi z Jeseníku osmitisícový příspěvek na péči nestačí, nevychází na pokrytí nákladů, něco musí jeho rodina doplácet.

Pokud projde navýšení, přidáno by tak lidé dostali několik stovek korun, a to podle stupně závislosti. Jak moc to rodinám pomůže? „Celkově určitě nepokryje veškeré náklady, které potřebuje zdravotně postižená osoba, která potřebuje celodenní péči, nebo senior,“ vysvětluje Iva Kuchyňková z Charity České republiky.

Vyhláška stanoví, že za každou hodinu si služba musí vyúčtovat, pokud by denně někdo potřeboval asistenci od 9 hodin, tak to vyjde zhruba na 1400 na den, příspěvek pokryje jenom z části náklady, které by takový senior měl.

„Osoby, které potřebují péči, tak ji využívají na dopomoc s hygienou, oblékáním, doprovodem, na úřady, k lékaři. Potřebují nakoupit, někdy potřebují stravu nebo pomoc s přípravou. Jsou to běžné záležitosti denního života, které si nemohou zajistit vlastními silami a nemá jim kdo pomoci,“ podotýká.

Doporučuje také, aby se příspěvky nevyplácely formou finanční hotovosti, ale aby stát uhradil péči například poukázkami do určité výše nebo oproti skutečně odebraným úkonům péče.

autor: jch
Spustit audio