Senioři by si mohli přilepšit o 230 korun měsíčně, říká ministryně práce a sociálních věcí

Budou brát ženy za tutéž práci stejnou mzdu jako muži? A o kolik se zvýší důchody? I to byly otázky, na které v rozhovoru s Helenou Šulcovou odpovídala nová ministryně práce a sociálních věcí Michaela Marksová-Tominová.

Chceme důsledně prosazovat stejnou odměnu za stejnou práci pro muže a ženy. I to stojí v koaliční smlouvě. „Příkladem by jako první měly jít instituce státní správy. Doufáme, že se toho potom chytí i soukromé firmy,“ říká Michaela Marksová-Tominová.

Čtěte také

Jednou z jejích priorit na pozici ministryně práce a sociálních věcí je vyšší valorizace důchodů. „Každému by tak od 1. ledna 2015 mohlo chodit o 230 korun měsíčně víc,“ naznačuje. „Státní rozpočet by to stálo kolem pěti miliard korun.“

Kde chce těchto pět miliard ušetřit, zatím není zcela jasné. „Půjde o dohodu se všemi ostatními ministerstvy. Všichni se podle mě shodneme na tom, že senioři jako skupina jsou značně ohroženi chudobou – a to není problémem pouze mého ministerstva, ale nás všech.“

Čtěte také

V koaliční smlouvě stojí mimo jiné i plánované sloučení druhého a třetího pilíře penzijního spoření. „Druhý pilíř, jak byl nastaven, by dnešním třicátníkům výplatu důchodů rozhodně nezajistil,“ je přesvědčena ministryně.

Detaily sloučení druhého a třetího pilíře – aby lidé, kteří do druhého pilíře vstoupili, neztratili naspořené prostředky – však koalice zatím neprojednala. „Nikdo se však určitě nemusí bát, že by o peníze, které dosud v druhém pilíři naspořil, přišel,“ zaručuje.

Od kdy koalice plánuje prosadit porodné i na druhé dítě? A může se stát, že by v budoucnu stát mohl vymáhat neplacené výživné? Také o tom mluvila Helena Šulcová s Michaelou Marksovou-Tominovou.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: heš , als
Spustit audio