Senátní duel Šabatová versus Kraus. Šabatová: Vystupme z uhlíkové ekonomiky. Kraus: Teď není správný čas

7. říjen 2020

O post senátora se ve volebním obvodu 60, tedy v Brně, utkají Anna Šabatová (nestraník za Zelené, s podporou hnutí Senátor 21 a Idealistů) a Roman Kraus (ODS, také za TOP 09 s podporou Svobodných). Zatímco Kraus postoupil do druhého kola s podporou 21,84  procenta voličů, Šabatová v prvním kole získala 17,94  procenta hlasů. 

„Těch dvanáct let v ombudsmanské funkci mi dává přehled o tom, jak zákony dopadají na lidi. Také se slušně orientuji v právu, což je dobrá kvalifikace pro senátora,“ říká v senátorském duelu bývalá ombudsmanka Anna Šabatová.

Bývalý ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus (za ODS a TOP 09 s podporou Svobodných) vyzvedává svou zkušenost práce s lidmi: „Ať s pacienty, tak zaměstnanci. V právu jsem se také musel orientovat, protože zdravotnictví je řízeno mnoha normami.“

Zpřísnit opatření proti epidemii?

Současný nárůst denních případů nakažených koronavirem podle Šabatové vyžaduje zpřísnění opatření. „Kdyby ale byla přijata opatření včas v druhé půli srpna, a tady nese velkou odpovědnost premiér, tak by ta dnešní nemusela být tak přísná.“

„Opatření jsou nezbytně nutná ve formě, ve které zatím jsou,“ tvrdí Kraus. „Sice mohla být zavedena dřív, ale koronavirus se chová nepředvídatelně. Byl bych velmi nerad, kdyby se dále rozšiřovala a měla další negativní dopady na ekonomiku.“

Šabatová varuje před změnami klimatu

Jednou z priorit Šabatové je ochrana přírody, proto také chválí návrhy Evropské unie na přísnější emisní limity oxidu uhličitého. „Aspoň na evropské úrovni dochází politické elitě, jak v závažné jsme situaci. U nás je tato debata stále bohužel na okraji zájmu, takže se dostatečně nemobilizuje k vystoupení z uhlíkové ekonomiky,“ vadí Šabatové.

Anna Šabatová

A dodává: „Za deset či patnáct let budeme v mnohem dramatičtější klimatické situaci než teď. Už teď jsou požáry, budou se také zaplavovat území, kde žijí lidé."

„Péče o životní prostředí by mělo být prioritou každé vlády,“ souhlasí Kraus. „Ale ambiciozní evropský plán přišel v době, kdy se potýkáme s koronavirovou epidemií. Budeme řešit obrovskou o nezaměstnanost a ekonomické dopady.“

„V tuto chvíli je nezodpovědné vůči všem občanům Evropy věnovat obrovské prostředky na tak razantní snížení uhlíkové zátěže,“ připomíná Kraus.

Kraus by spojil sociální a zdravotní pojištění

Společným bodem obou kandidátů je oblast sociální péče, Kraus navrhuje sloučení sociálního a zdravotního pojištění.

„Naštěstí se neděje často, že by těhotné ženy onemocněly tak vážně, že to vede k jejich smrti. Jsou to případy raritní,“ říká v rozhovoru ředitel Fakultní nemocnice Brno Roman Kraus.

„Dost často na sebe narážejí odlišná řízení a zdroje peněz těchto dvou rezortů, v mnoha zemích tato pojištění i rezorty sloučeny jsou. Ale to není jediné řešení, je třeba řada drobných kroků, zvláště v domácí péči,“ dodává Roman Kraus.

„Léta se vede debata o sociálně-zdravotnickém pomezí, takže souhlasím s tím, co říká pan Kraus. Ale zásadně víc peněz je třeba dát do sociálních služeb, protože mnoho lidí končí v institucích, protože neseženou dostatek peněz na péči v domácnostech,“ kritizuje Anna Šabatová.

Poslechněte si rozhovor Karolíny Koubové s oběma kandidáty do Senátu. 

Spustit audio

Související