Senátem prošel protikuřácký zákon. „Diskuze byla poměrně ostrá,“ říká senátor Jaroslav Malý

Senát schválil úplný zákaz kouření v restauracích. Horní komora tak potvrdila stejné rozhodnutí Poslanecké sněmovny z loňského prosince. Poslední cigaretu si tak kuřáci v hospodě zapálí na konci května. Na 31. květen připadá Světový den bez tabáku, a právě v toto symbolické datum zákon začne platit.

„Vypadalo to, že nebude žádná diskuze, ale trvala čtyři a půl hodiny. Původní návrh byl se zákonem nezabývat, což znamená, že by byla bez diskuze přijata poslanecká verze. Debata se nakonec rozpoutala a byla tam řada zajímavých podnětů,“ říká senátor za ČSSD Jaroslav Malý.

Diskuze v horní komoře byla podle jeho slov poměrně ostrá a netýkala se jen kouření – Malý připomíná, že se zákon jmenuje zákon o ochraně zdraví, a týká se třeba také alkoholu. „Nakonec zvítězil názor, že zákon tak, jak je zformulován, je ve svém rámci dostatečný, a že splňuje to, co má zhruba 22 států v Evropě. Tím se přibližujeme evropským poměrům.“

Ministr zdravotnictví Miloslav Ludvík řekl, že to není o liberalismu, ale o zdraví, čímž narážel na argumenty o omezování svobodného podnikání. Jaroslav Malý dodává, že pokud si člověk otevře hospodu a bude ji mít kuřáckou, tak nekuřák do ní nesmí vstoupit, a to je z druhé strany diskriminace.

Na argument, že nikdo není nucen chodit do kuřácké restaurace, argumentuje Malý tím, že restaurace je veřejný prostor: „Nejsem nepřítel kuřáků, mám je docela rád, ale jsem odpůrce kouření. Ten sál je veřejný prostor, a pro ten platí některá pravidla. Pokud se tam otevře kuchyň, tak musí mít hasiče, hygienika, speciální nádobí, musí to omývat, mít sběr odpadků... Na to jsou všechno předpisy, a tohle je pouze jeden z dalších předpisů, který by měl hostinský dodržovat.“

Jaroslav Malý

Zákazu se obávají hlavně hospodští na vesnicích, kde mají málo hostů, kteří mohou být kuřáci. Jaroslav Malý ale uvádí příklad Irska, kde i přes přísný protikuřácký zákon vesnické hospody nekrachovaly. Také se nedomnívá, že by lidé chodili do hospody jen kvůli kouření, a myslí si, že si klidně mohou zakouřit venku.

Celý rozhovor si kdykoliv poslechněte v našem iRadiu nebo kliknutím na odkaz přímo v tomto článku.

autoři: jpr , Jan Moláček
Spustit audio