Senát vrchního soudu v kauze Rath rozhodnutím porušil zákon, domnívá se Bradáčová. Napíše stížnost ministrovi

19. prosinec 2016

Vrchní žalobkyně Lenka Bradáčová odmítla důvody, kterými smetl verdikt v kauze Rath pražský vrchní soud. Podle ní výklad senátu soudce Pavla Zelenky "významně vybočil", je "přepjatě formalistický" a jde "proti dosavadní rozhodovací praxi". Právě proto žalobci sepíšou stížnost pro porušení zákona, která bude adresovaná ministru spravedlnosti.

"Odůvodnění nejen že popírá i dosavadní rozhodovací praxi samotného Vrchního soudu v Praze, ale významně vybočilo z principu základní předvídatelnosti aplikace práva a soudních rozhodnutí," píše v reakci na rozhodnutí senátu soudce Zelenky vrchní žalobkyně Bradáčová.

Bradáčová si mimo jiné stěžuje, že je zcela neobvyklé, aby vrchní soud vytýkal soudcům z přípravného řízení "formální nedostatky v příkazech k odposlechu". Odůvodnění navíc podle ní popírá i dosavadní rozhodovací praxi Vrchního soudu v Praze. „Podám stížnost pro porušení zákona,“ napsal ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) Lidovým novinám.

Čtěte také

Žalobkyně se tak zastává Okresního soudu v Ústí nad Labem, kterému Zelenka výtýká, že se dostatečně nezabýval důvody, proč má povolení k odposlouchávání Ratha a dalších vydat. "Úvahy zabývající se důvodností návrhů, v nich nejsou obsaženy, přičemž nejsou odůvodněny ani doba trvání příkazu k odposlechu a záznamu telekomunikačního provozu, resp. okresní soud neuvedl, proč vydává příkazy na maximálně možnou dobu, pokud se omezil na pouhé konstatování, že doba odposlechu a záznamu byla stanovena v souladu s návrhem státního zástupce," stojí v usnesení, na které upozornil Zpravodajský web Českého rozhlasu.

Rozhodnutí vrchního soudu smetlo v kauze Rath klíčové důkazy obžaloby - odposlechy. Ze zdůvodnění verdiktu navíc vyplývá, že v novém soudním procesu bude muset soud velmi opatrně přistupovat i k dalším důkazům. "...bude třeba se zabývat se tím, zda konkrétní důkaz, resp. informaci z něj by bylo možno obstarat i bez skutečností zjištěných z odposlechů a záznamů telekomunikačního provozu a ze sledování osob a věcí, tj. procesně souladným způsobem," upozorňuje Zelenka.

autor: sam
Spustit audio