Senát je strážcem ústavnosti. Musí se ozvat, když se ústava porušuje, říká senátor za STAN

Senátoři chtějí rozšířit ústavní žalobu proti prezidentu republiky o jeho nevstřícnost ve věci odvolávání ministra kultury. Má žaloba naději na schválení v Poslanecké sněmovně? A co změna volby mediálních rad? Hostem Tomáše Pancíře byl senátor David Smoljak zvolený za Starosty a nezávislé.

David Smoljak je jedním ze čtyřiatřiceti senátorů, kteří podepsali původní návrh ústavní žaloby na prezidenta republiky. Ta se nyní rozšiřuje o další bod. „Senát jako horní komora parlamentu je strážcem ústavnosti a musí se ozvat, pokud má pocit, že někdo ústavu porušuje. Jsem přesvědčen o tom, že v Senátu ústavní žaloba projde,“ říká senátor.

Prezident má odvolání Staňka podepsat a hotovo, myslí si senátor TOP 09 Czernin

Tomáš Czernin

Senátor TOP 09 Tomáš Czernin už před necelým měsícem oznámil kandidaturu na předsedu strany. Hrabě, lesník, zemědělec a majitel zámku Dymokury je senátorem od roku 2016. V Interview Plus tvrdí, že Česko není prezidentský stát a hlavní slovo má u členů vlády premiér.

V Poslanecké sněmovně bude potřeba sto dvaceti hlasů. Protože s podporou KSČM ani SPD senátoři nepočítají, pro by musela být polovina hnutí ANO a všechny ostatní strany. „Zdánlivě to vypadá bezvýchodně, ale situace se vyvíjí tak dramaticky, že se nedá předem odhadnout, jak dopadne.“

Kompetenční žaloba, kterou už předseda ANO Babiš odmítl, podle něj není řešením: „K té není důvod. Kompetenční žaloba má vyjasnit nejasnou situaci, ale situace je jasná: prezident má na návrh premiéra odvolat ministra.“

Předseda ODS zase navrhuje změnit prezidentské volby na parlamentní. „Nemůžeme zákony měnit pokaždé, když zjistíme, že kvůli osobnostní charakteristice něco přestává fungovat. Nemá smysl měnit ústavu kvůli tomu, že se k ní prezident chová pohrdavě,“ odmítá i tuto možnost.

Lukáš Jelínek: Senát bojuje s větrnými mlýny

Senát (ilustrační foto)

Švec by se měl držet svého kopyta. Jinak hrozí, že bude k smíchu.

Senátor Smoljak po svém zvolení za jeden ze svých cílů uvedl změnu volby členů mediálních rad, aby jejich část vybírali také senátoři. „Naše představa je, že by se o nominaci radních měly dělit obě komory. Považoval bych za nejefektivnější, aby část rozhodování leželo na bedrech Senátu, který není tolik spojen s aktuální politickou mocí.“

To ovšem znamená, že by poslanci dobrovolně přistoupili na snížení svých pravomocí. Návrh už jednou Senátem prošel, ale nakonec nebyl úspěšný. „Vstoupili jsme do jednání s výborem v Poslanecké sněmovně, kde budeme další postup koordinovat. Ačkoli teď to vypadá neprůchodně, člověk se nemůže vzdávat. To bychom se nikdy neposunuli ani o píď,“ uzavírá.

autoři: Tomáš Pancíř ,
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.