Šéf ÚOHS potvrdil milionovou pokutu Praze za chyby v opencard

17. červen 2015

Pokutu milion korun musí zaplatit pražský magistrát za chyby v projektu opencard. Sankce je pravomocná, potvrdil ji předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj.

Praha má zaplatit milion korun za smlouvy, které rada města uzavřela bez výběrového řízení s firmou Haguess v roce 2012.

Podle mluvčího antimonopolního úřadu Martina Švandy tím magistrát porušil zákon o veřejných zakázkách.

„Pro použití jednacího řízení bez uveřejnění přitom nebyly splněny zákonné podmínky, přičemž postup zadavatele mohl podstatně ovlivnit výběr nejvhodnější nabídky,“ řekl Švanda Českému rozhlasu.

Magistrát se bránil tím, že na základě dřívější licenční smlouvy nemohl zadat zakázku jiné firmě. Podle Rafaje ale Praha věděla, co bude v budoucnu potřebovat. Měla se předem zabývat i tím, zda si svým postupem nezpůsobí sama závislost na jednom dodavateli.

Primátorku Adrianu Krnáčovou (za ANO) rozhodnutí úřadu nepřekvapilo, uvedl mluvčí magistrátu Vladimír Řepka.

„Antimonopolní úřad pouze potvrdil očekávání paní primátorky a dokládá to, že její předchůdci nebyli dobrými hospodáři. A mrzí ji, že Praha bude muset zaplatit tak vysokou pokutu,“ řekl Řepka Českému rozhlasu.

Opencard užívá jako tramvajenku zhruba 1,2 milionu lidí. Výhradním vlastníkem práv se stala firma Haguess, dnes eMoneyServices - EMS, se kterou uzavíralo smlouvy někdejší vedení města v čele s primátorem Pavlem Bémem (ODS).

Kauza opencard
autoři: mta , rok | zdroj: ČTK
Spustit audio