Se psaním jsem málem skončil, přiznává Michal Viewegh. Právě mu vychází nová kniha

Před několika lety bojoval o život, dnes je opět v plné síle. A přestože ho prý stále ještě trochu trápí problémy s pamětí, v psaní ho nelimitují. Alespoň ne příliš. „Mám před sebou neustále osnovu, vždy si také musím číst, co jsem napsal den předtím,“ popisuje spisovatel Michal Viewegh v rozhovoru s Lucií Výbornou.

Na kontě už má Michal Viewegh řadu úspěšných knih: od Báječných let pod psa přes Výchovu dívek v Čechách a Účastníky zájezdu třeba až po Nápady laskavého čtenáře. A po dnešku může jejich řady rozšířit další titul: nová kniha Muž a žena, která právě přichází na pulty knihkupectví.

Její první povídka přitom začíná nezvykle silným prologem: dosud úspěšný spisovatel se od svého nakladatele dozvídá, že jelikož se jeho knihy už tolik neprodávají, měl by pověsit psaní na hřebík. A udělat si třeba papíry na náklaďák. „To je bohužel téměř autobiografická scéna,“ přiznává Michal Viewegh. „Po třiceti letech přátelství s mým nakladatelem nás rozdělil názor na to, jakého mám mít distributora a co je potřeba pro knihu dělat…“

Autora, který by s chutí četl své staré knihy, neznám. Může se totiž stát, že vám kniha přijde křečovitá, některé scény trapné… a to bych nerad zažil.

Michal Viewegh

O tom, že by přestal psát, samotný Michal Viewegh uvažoval jen párkrát – třeba tehdy, když prodeje jeho knih spadly na desetinu toho, na co byl zvyklý. „Zatímco třeba Účastníků zájezdu jsem prodal 200 tisíc ročně, najednou jsem prodával jen 20 tisíc knih ročně. Pak se naštěstí ukázalo, že se správnou distribucí a propagací se mé knihy prodávají stále dobře.“

Psaní má smysl

Inspiroval vás příběh Michala Viewegha nebo jiného z úspěšných českých spisovatelů a spisovatelek a rádi byste ho napodobili? Michal Viewegh má jednoduchou radu. „První test, jak zjistit, zda jste dobrý spisovatel, je zjistit, zda jste dobrý vypravěč. A to můžete třeba s kamarády v kavárně,“ říká.

Příběhy dnes přitom jsme doslova obklopení. A nejsou to jen knihy, ale i filmy, seriály nebo třeba počítačové hry. „Často si říkám, proč se vlastně pokouším konkurovat něčemu takovému. Je to frustrující. Dokud ale mám svých 40 tisíc čtenářů, má psaní smysl,“ shrnuje Michal Viewegh.

autoři: lvb , als
Spustit audio