To by se dnes už nestalo. Není tu prostor pro skutečné dobrodruhy, říká Thor Heyerdahl junior o expedici Kon-Tiki

20. duben 2016

101 dní se plavilo šest mužů vodami Tichého oceánu. Až dorazili na korálový atol Tuamotu. Expedice Kon-Tiki musela být dva roky po druhé světové válce skutečným zjevením, což uznává i Thor Heyerdahl junior, slavný syn slavného otce.

Nejstarší syn slavného mořeplavce a etnografa Thora Heyerdahla připomíná, že tehdy to expedice měla přece jen jednodušší. Mladí muži se přeplavili přes největší světový oceán na voru bez konkurence televize a technologií. „Bylo to nové, čerstvé dobrodružství. To by se dnes nestalo,“ domnívá se.

Thor Heyerdahl junior tak vyrůstal bez otce. „Za války se přihlásil jako dobrovolník do boje proti nacistům na severu Norska a po válce začal pracovat na výzkumu původu Polynésanů,“ popisuje své dětství. Když mu bylo 11 let, rodiče se rozvedli. „Byl to příznak absence otce v rodině,“ přiznává Thor Heyerdahl junior v rozhovoru s moderátorkou Lucií Výbornou.

Čtěte také


Můj otec se bál vody. Neuměl plavat. A když byl malý, dokonce se topil. Ale uměl si cestu naplánovat a vypočítat.THOR HEYERDAHL JUNIOR

S otcem se sblížil až v roce 1955, kdy s ním vyrazil na expedici. „Snažil jsem se vyhnout tomu, abych šel v jeho stopách, proto jsem se nestal archeologem,“ popisuje Thor Heyerdahl junior. Archeologie ho však přivedla na moře, do oblasti, jíž se věnoval jeho otec. „Já jsem ale jel vždy jen na pořádné, výzkumné lodi,“ dodává.

Audio záznam celého rozhovoru si můžete poslechnout kliknutím na odkaz přímo v tomto článku a také v iRadiu.

autor: šše
Spustit audio