Sdílený lékový záznam urychlí vydávání léků a pomůže stanovit vhodnou léčbu bez předpisu

1. červen 2020

Od prvního června mohou lékaři i lékárníci nahlížet do seznamu léků, které užíváte. Naplno startuje systém sdíleného lékového záznamu, který je součástí e-receptu. Nově taky při vyzvedávání léků v lékárně nebude potřeba papírový recept ani kód prostřednictvím SMS – postačí občanský průkaz nebo pas. Prezident České lékárnické komory Aleš Krebs přibližuje výhody nového systému.

Vyzvedávání léků na občanku nebo pas přináší pacientům výhody - zejména těm, kteří mají předepsané větší množství léků. Pomůže také pacientům, kteří se špatně orientují v mobilním telefonu a je pro ně těžké najít jednotlivé SMS zprávy s kódy.

Čtěte také

Některým pacientům vyzvedávají léky příbuzní. „To bude nadále možné. Funkce načtení přes občanský průkaz nebo pas je nadstavba. Žádná z možností existujících doteď se nemění,“ ujišťuje Krebs.

Jen jeden kód

Nadstavba má vše zjednodušit. „Je velký rozdíl, jestli při pěti receptech načítáte pět kódů, nebo nově s občanským průkazem jen jeden,“ dodává.

Lékárny na nový systém nepotřebují žádné nové vybavení. Stačí původní čtečky. „Museli jsme pouze inovovat softwary, což naše firmy zvládly v průběhu dubna. Jsme připraveni,“ říká prezident České lékárnické komory.

Přístup do seznamu léků budou mít lékárníci rok zpětně. Nahlížet do něj mohou pouze při osobní přítomnosti pacienta v lékárně. „Buď při výdeji léků, nebo když si pacient vyžádá konzultaci.“

Vhodné léky bez předpisu

Seznam lze také využít například při výdeji léků bez předpisu: lékařský záznam pomůže určit, které léky jsou nevhodné v kombinaci s ostatními, jež pacient užívá.

Klienti lékáren budou mít také možnost z lékařského záznamu vystoupit. „Tím omezí přístupy zdravotníků ke své databázi. Lze to udělat přes datovou schránku, dopisem na Státní ústav pro kontrolu léčiv nebo prostřednictvím aplikace ústavu,“ dodává Aleš Krebs.

autoři: Petr Král ,
Spustit audio

Související