Schillerová: Audit EK patří do rukou úředníků. Zajímá mě až finální zpráva

„Věnuji se hlavně státnímu rozpočtu, EET, přípravě daňových zákonů,“ zdůrazňuje ve Dvaceti minutách Radiožurnálu ministryně financí za hnutí ANO Alena Schillerová. Na text auditu Evropské komise si, jak sama říká, čas nenašla. „Tolik jsem toho četla v médiích, že mi to stačí,“ vysvětluje.  

V rozhovoru s moderátorem Tomášem Pancířem upozorňuje, že věří expertům a bude ji zajímat až finální auditní zpráva. „Celý život jsem byla úředník, a velice striktně ctím, že to patří do rukou úřednického aparátu,“ říká k anglickému znění auditu EK.

Za české firmy bojujeme jako lev, říká ministr Havlíček o auditu Evropské komise

Andrej Babiš, Karel Havlíček

Andrej Babiš tvrdí, že kvůli němu a koncernu Agrofert se žádné dotace do Bruselu vracet nebudou. Evropská komise podle něj navíc svým předběžným auditem útočí na celou Českou republiku. „Dospěli jsme k závěru, že je v auditu celá řada závažných pochybění. Jestli to byl záměr, těžko posuzovat. Negativně to ale dopadá na celé prostředí,“ říká Karel Havlíček, ministr průmyslu a obchodu. 

Dodává také, že nepátrá po tom, jak audit unikl do médií. Okruh lidí, kteří ke zprávě měli přístup, je podle ní velký, nevěří ale, že by to uniklo z ministerstva financí.

Redaktor Tomáš Pancíř také připomíná, že z EK přišel i druhý audit, který se týká zemědělství. A ministerstvo zemědělství a Státní intervenční fond na to reagovaly rozhodnutím přestat vyplácet Agrofertu dotace. Takovému rozhodnutí Schillerová úřednicky rozumí. „Podle mě tak rozhodovali z opatrnosti,“ vysvětluje.

Schillerová také nemá také pocit, že by podezření ze střetu zájmů Andreje Babiše oslabilo vyjednávací pozici Česka směrem k Evropské unii.

„Cítím respekt, protože Česká republika dosahuje velice dobrých ekonomických výsledků, máme jedny z nejlepších veřejných financí…,“ připomíná s tím, že Evropská komise opakovaně odmítla komentovat audit.

autoři: Tomáš Pancíř , prh
Spustit audio

Související

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.