Sbírka Běhej lesy ve čtvrtek končí. Mezi více než 1200 lidmi vybrala půl milionu korun na plicní ventilátory

29. duben 2020

Charitativní sbírka sdružení Běhej lesy na plicní ventilátory končí již ve čtvrtek. Na jejím kontě je přibližně půl milionu korun a díky ní by se plicní ventilátory měly dostat do nemocnic v Benešově, Břeclavi, Jihlavě a Karlových Varech.

„Ventilátory už nejsou jenom řešení okolo covid-19, ale budou nadále sloužit na anesteziologicko-resuscitačním oddělení. Ještě jednou děkuji všem,“ řekl Radiožurnálu ředitel jihlavské nemocnice Lukáš Velev, kterému se díky sportu podařilo zhubnout třicet kilogramů. „Jsem i aktivní běžec, mým hlavním sportem ale zůstává kolo,“ dodává.

„Máme obrovskou radost, protože se podařilo vybrat kýžený obnos. A radost nám také dělá počet lidí, kteří se do výzvy zapojili,“ uvedl organizátor sbírky ze sdružení Běhej lesy Jan Hejda.

Zapojilo se přes dvanáct set lidí. Nejde však o jedinou úspěšnou charitativní sbírku v poslední době, míra pomoci během epidemie nabrala obecně větší rozměry. Ekonomické dopady epidemie koronaviru se však mohou v dalších měsících projevit i v této oblasti.

„Solidarita byla obrovská, lidé chtějí pomáhat. Otázka je, jestli budou mít z čeho pomáhat i později a jaká bude jejich situace, pokud například přišli o práci,“ vysvětluje výkonná ředitelka Fóra dárců Klára Šplíchalová.

V každém případě sbírce na plicní ventilátory pro čtyři nemocnice se daří, potrvá do čtvrtka a sportovci - dárci se ještě mohou zaregistrovat na portálu Běhej lesy, přispět stokorunou a zanechat tam zprávu ve formě povzbudivého videa nebo fotografie.

autor: lsm | zdroj: iROZHLAS.cz
Spustit audio

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka