Sasko zmírnilo pro Čechy režim na hranicích. Jednodenní cesty v příhraničí jsou povolené

1. říjen 2020 16:57

Od 1. října můžou Češi znovu jezdit na krátké cesty do Saska, a to i bez negativního testu na koronavirus. V sousedním regionu můžou strávit nanejvýš 24 hodin. Podrobnosti dodal zpravodaj Českého rozhlasu v Německu Václav Jabůrek.

Zpravodaj ČRo v Německu Václav Jabůrek

Opatření proti koronaviru se měla 1. října na česko-německém pomezí podle původních plánů zpřísnit. Spolková země Sasko je ale naopak zmírnila. Češi tam mohou jezdit na krátké cesty, aniž by potřebovali negativní test na koronavirus.

Jak vypadají nová pravidla?

Češi mohou na saské straně hranic strávit až 24 hodin. Novinka je hlavně pro lidi, kteří jezdí do Německa k lékaři, za rodinou, nebo na krátké nákupy. Němci pak budou moct v Česku zůstat až 48 hodin, bez testu ale můžou zpět jen v případě, že se nezúčastnili nějakých sportovních nebo kulturních akcí. Za nedodržování těchto pravidel hrozí pokuta ve výši několika tisíc korun.

Důvody odložení zpřísnění pravidel pro Čechy

Německo přitom na začátek října plánovalo přesný opak, lidé z rizikových destinací by tam museli plošně nastupovat do karantény. Celý ten systém se měl opírat o webovou databázi, kam by se všichni cestující museli povinně registrovat. Portál ale ještě není hotový. Podle spolkového ministerstva vnitra bude zřejmě fungovat od 15. října, pak budou do karantény nastupovat všichni, kdo přijedou z rizikové destinace a první test si budou moct nechat vystavit až po 5 dnech. Takzvaní pendleři dál budou mít výjimky, jejich rozsah určují jednotlivé zemské vlády. Výjimky platí také pro řidiče kamionů a pro lidi, kteří přes Německo jen přejíždí do nějaké jiné destinace.

Spustit audio

Související