Saskia Burešová: Díky hlasatelům měli lidé pocit, že nejsou sami

9. březen 2020

Neuvěřitelných 53 let je hlasatelka a moderátorka Saskia Burešová spjatá s Českou televizí. „Kalendárium je taková moje univerzita života,“ říká o pořadu připomínajícím významná výročí, kterým provází už 28 let.

Premiérou budoucí hlasatelské hvězdy byl pořad Poštovní schránka v roce 1967. Od té doby je Saskia Burešová stálicí mezi televizními hlasateli. „Nikdo mi to asi nebude věřit, ale okamžik, kdy bych si řekla, že už to stačilo, stále ještě nepřišel. Ale samozřejmě člověk žije ve vlnách, byly a jsou chvíle, které nejsou příjemné,“ říká hlasatelka.

Na televizních obrazovkách schází Saskii Burešové lidský prvek. „Lidé mě například oslovují na ulici a vypráví mi, jak bylo hezké, když byli v televizi hlasatelé. Staří lidé měli pocit, že nejsou sami. My jsme pro ně byli jako kamarádi, se kterými si mohli povídat, a to jim na obrazovkách dnes chybí,“ domnívá se moderátorka.

28 let s Kalendáriem

Bezmála tři desítky let uvádí Saskia Burešová v České televizi pořad Kalendárium, který každý týden připomíná významná výročí. „Pořad vymyslel můj manžel Petr Obdržálek, ale protože byl v té době producentem, režie se ujal Zdeněk Beránek,“ říká moderátorka.

Dnes se už Saskia Burešová se svým manželem na natáčení potkává. „Nevýhodou je, že si práci nosíme domů. Na druhou stranu o Kalendáriu diskutujeme a vymýšlíme různé novinky. Na place je pro mě ale Petr jako režisér autorita,“ tvrdí.

Legendy Československé televize

Během svého mnohaletého působení v televizi se setkala s řadou významných hlasatelů. „Moc ráda vzpomínám na Miloše Frýbu. Na první pohled působil tak seriózně a decentně, ale ve skutečnosti to byl obrovský smíšek, který si vymýšlel různé kulišárny,“ popisuje hlasatelka. Spolupracovala také se Zdenou Vařechovou, kterou popisuje jako mluvčí všech hlasatelů.

Mnoho legend se pojí také s vysíláním, ty však Saskia Burešová vyvrací. „Opravdu jsme v létě nemoderovali ve spodním prádle a ani jsme neměli nohy v lavoru s vodou,“ říká Xaverovi.

Netradiční jméno

K netradičnímu jménu přišla Saskia Burešová díky své mamince. „Maminka byla velká obdivovatelka holandského malíře Rembrandta. A jeho žena se jmenovala Saskia,“ vysvětluje moderátorka. „Jenomže Saskia dlouho nebyla v kalendáři, takže jsem slavila svátek na Alexandru. V holandštině je totiž Saskia podomácku Saša,“ dodává.

Díky jejímu působení v televizi se jméno Saskia stalo také mnohem častější. „Každý z hlasatelů měl svůj okruh příznivců a do jisté míry jsme pro ně byli nositeli módy,“ uzavírá.

O čem je její kniha Saskia, jaký je její návod na udržení mladého vzhledu a jaké činnosti dělá kvůli své pověrčivosti? Nejenom to uslyšíte v záznamu celého pořadu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.