Saša Rašilov

26. květen 2008

Práce v divadle, natáčení filmů a televizních seriálů, dabování filmů i animovaných příběhů, spolupráce s manželkou a hraní na jevišti s rodinnými příslušníky - nejen o tom si povídal s Lucií Výbornou v pondělím Dopoledním Radiožurnálu herec a dabér Saša Rašilov. V úterý 27. května bude hostem historik architektury Zdeněk Lukeš.

Saša Rašilov hraje v divadle, ve filmu i v televizních seriálech. "Když má herec za sebou DAMU a dostane se před kameru, tak je to peklo. Ta herecká technika je jiná. Pro divadlo se člověk učí pracovat úplně jinými výrazovými prostředky. U kamery je potřeba se hlídat z vnějšku. Ve chvíli, kdy nevíte, že vám kamera zabírá jen obličej a hrajete celým tělem, tak v záběru třeba vůbec nejste. Takové začátečnické chyby dělá skoro každý herec. Ta propojenost s filmovým řemeslem u nás není taková, jaká by měla být, narozdíl třeba od Polska," přiblížil herec rozdíl mezi divadelním a filmovým herectvím.

Saša Rašilov připravil se svou ženou Vandou Hybnerovou pro Divadlo v Řeznické tři hry. Přestože byly úspěšné, z programu divadla zmizely. "Já bych se k tomu moc nevracel. Někdy člověk narazí na téma nepochopení. Prostě jsme se paní ředitelce divadla z nějakého důvodu znelíbili. My jsme pro ty hry našli jiná divadélka a hrajeme je s úspěchem tam," vysvětlil Rašilov. V jedné z her hraje Rašilov společně s manželkou, tchánem i bratrem. "Já nikomu z rodiny nezavírám dveře na jeviště. Ale každý, kdo si vyzkoušel rodinný podnik ví, že to jednodušší není. Může to být výhodnější, ale je to náročné a člověk potřebuje hodně odříkání a tolerance," přiblížil Rašilov.

Saša Rašilov je herec a také dabér. Svůj hlas propůjčil řadě filmových hvězd, například Johnymu Deppovi. "Za těch pár filmů, které jsem s ním dělal, jsem si trošku přečetl ten jeho výraz. Člověk vám tak trochu přejde do krve, vidíte mu hodně do kuchyně. Na Deppovi se mi libí, že si udržuje určitou míru nezávislosti, která je mi sympatická," řekl Saša Rašilov, který je nositelem ceny Františka Filipovského. "O dabingu se říká, že je to jako jíst suchý chleba a představovat si na něm nějakou přísadu, která na něj patří," dodal herec.

Záznam celého rozhovoru se Sašou Rašilovem si můžete poslechnout v Rádiu na přání.

autor: kbr
Spustit audio