Šárku Záhrobskou vyhnal z kopce nečas

23. září 2009
Zblízka

Pokud byste si chtěli zalyžovat po boku úřadující vicemistryně světa ve slalomu Šárky Záhrobské, v zásadě to není nic nemožného. V září stačí vyrazit na některý z evropských ledovců, třeba na ten nad švýcarským střediskem Zermatt. Svůj vůz zaparkujete ve městečku Täsch a vlakem nebo elektromobilem dojedete do Zermattu. Tam se ubytujete, vstanete okolo šesté ranní, hodíte si lyže přes rameno, minete smečky Japonců fotografujících východ slunce nad Matterhornem a s úderem sedmé hodiny už čekáte, až se nejlepší česká alpská lyžařka objeví v tlačenici u spodní stanice kabinové lanovky.

"Kvalitně se dá natrénovat hodně brzy ráno. Když pak vyjde slunce, které má přes léto sílu, sníh rychle taje. Jedete třeba někam hodinu, než najdete místo, kde se dá lyžovat," uvedla za hlomozu lanovky Šárka Záhrobská.

To je i náš dnešní případ. Se Šárkou Záhrobskou, jejím koučem Antonínem Strachem a tréninkovým partnerem - motocyklistou Lukášem Peškem - si klestíme cestu do první ze tří kabinových lanovek, které vedou do výšky 3883 metrů nad mořem.

"Postupně se otvírají všechny ledovce v Rakousku, takže se to roztáhne," vysvětluje mi úřadující vicemistryně světa ve slalomu obklopena lyžařským potěrem, který má také namířeno nahoru, aby jednou sklízel stejné úspěchy jako ona. Cesta dva kilometry vzhůru trvá opravdu celou hodinu.

Konečně vystupujeme. Následuje asi dvousetmetrový pochod tunelem proraženým do skály, obutí do lyžáků a potom šup do mrazu, mlhy a vánice. Jakoby nestačilo, že na sobě pociťuji vyšší nadmořskou výšku - podmínky jsou extrémní a zejména pro amatéra nelyžaře. "Je cítit, že jsou tady čtyři tisíce. Mnohem více se zadýcháváte," přiblížila slalomářka.

Sjezdovka je neupravená, leží na ní asi 15 centimetrů čerstvého sněhu a začíná bojovka: hledání Šárky Záhrobské v mlze. Poznávacím znamením bude svítivě zelená bunda jejího týmu. Místo Šárky ovšem nacházím jejího, do stejné výstroje oděného, bratra Petra, který pod Matterhornem spolu s otcem také trénuje.

Právě se jde nechat vyvézt kotvou na kopec. Činím totéž a nahoře potkávám celou skupinu Šárky Záhrobské i přidruženého Lukáše Peška. A přehlídka předních lyžařů nekončí. Zermatt mají pod palcem hlavně Švýcaři. Jako doma je tu i Lara Gutová, dračice na lyžích a objev loňské sezóny.

Sněží, fouká, mlha houstne a lyžaři pod Matterhornem svou snahu potrénovat postupně vzdávají. Šárka Záhrobská nakonec také. Není zbytí. Trénink mistryně světa z Are končí ve vysokohorském hostinci. Nikam jinam se ukrýt před nepřející přírodou nelze.

Dvěma vleky jsme se dostali do výchozí stanice kabinové lanovky. Ještěže mám jako průvodkyni Šárku Záhrobskou, jinak bych se v naprosté mlze ztratil. Švýcarsko má výhodu v tom, že se tu moc nekrade. Můžeme nechat lyže před hospodou a zamířit dovnitř. "Ale nejsou tady jenom Švýcaři," komentuje Šárka Záhrobská.

Dodala, že hospody na kopcích už mají sportovci také zmapované. Značná část přípravy se tak odehrává v hospodách. "Když je počasí jako dneska, tak ano," doplnila slalomářka a upřesnila: "Vzhledem k tomu, že jsem si zapomněla peníze, tak si dám svůj čaj z termosky a nějakou svačinu."

Na zádech si Šárka nese svoji zásobu do nepohody. "Je toho hodně, je to těžké. Nesu pití, lyžáky a nějaké náhradní oblečení, takže okolo deseti kilo to bude mít," přiblížila sportovkyně.

Je právě 11 hodin a 11 minut a trénink na Zermattu končí pro dnešek neúspěšně. "Radost ani nemám. Když začínáme brzo, tak také končíme kolem jedenácté s tím rozdílem, že máme za sebou tak deset až dvanáct dobrých jízd. Tentokrát se jezdit nedalo, takže jsem akorát stahovali trať, kterou jsme nakonec stejně nejezdili," doplnila Šárka Záhrobská. Některým místním to evidentně nevadí a už od dopoledne popíjejí.

autor: jkb
Spustit audio