Sampler jako způsob uchopení chaosu dneška

18. duben 2009

New Yorští experimentátoři Black Dice vydávají v těchto dnech novou desku Repo. Navíc se poprvé chystají se svou rozvrzanou, analogově-avantgardní kárkou na koncert do České republiky, kde budou předskakovat v Divadle Archa Butthole Surfers. Už tyto dva momenty jsou důvodem se podívat na desku Repo podrobně.

Džungle dnešních dnů, to už není prales nahusto propletený liánami, ale rušně tepající megapolis s větvemi silnic a čilým životem nejen na zemi, ale i v několika patrech pod a nad zemským povrchem. Babylon lidských osudů je čím dál tím spletitější a vyznat se v něm už dávno přestalo mít smysl. Jediné, co můžeme, je přijmout bohatou těkavost dneška jako fakt, se kterým je potřeba (alespoň ve městech) automaticky počítat.

00903314.jpeg

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU RECENZI!

Black Dice žijí v New Yorku. Na rozdíl od řady spoluobčanů, jež jsou každodenním shonem velkoměsta ubíjeni, pro bratry Bjorna a Erika Copelandovi spolu s Aaronem Warrenem je mravenčí chaos zdrojem nepřetržité inspirace. Stejně jako svět sám, i jejich hudba se neustále radikálně proměňuje, tu a tam vybuchne pěknou explozí. Navíc jejich nové, páté album nabralo po lehkých mrákotách předloňské desky Load Blown říznější charakter.

PŘEČTĚTE SI: Rozhovor s Aaronem Warrenem z Black Dice

Základem jejich experimentálních rejdů je neustálá improvizace, která do společného tvůrčího procesu zapojuje sampler, haldu analogových elektronických hejblátek, automatického bubeníka, kytaru a basu. V instrumentálních skladbách se odráží desítky hodin zkoušení, pouliční kvas hip-hopu, krautrocku, elektronické avantgardy a tanečního podhoubí. Pokaždé ale zmutovaně, zpřeházeně, zkříženě dohromady, přitom živelně a osobitě.

00903335.jpeg

Trojice se hrabe se v podobném smetišti jako kámoši Animal Collective. Ti ale z industriálně avantgardního pařníku cestují směrem do melodických výšin. Tohle není cílem Black Dice, těm je jako nenapravitelným experimentátorům v ušpiněném podrostu nejlépe. Navíc deset let společného, téměř každodenního fungování se na albu Repo podepsalo pozitivním způsobem. Ne, že by to pánům na minulých albech nešlo, sevřenost a živelnost čtrnácti kompozic ale nadřazuje novinku nad čtveřici doposavad vydaných dlouhohrajících desek.

00892438.jpeg

V závěru recenze na dva roky staré album jsem konstatoval, že "výsledný efekt hudby Black Dice má až opojně osvobozující rituální charakter dávající posluchačům možnost společně čelit tlakům novodobých džunglí okolo nás". Novinka k rituálu dodává navíc přidanou energii, která k resistenci přidává sílu vystřelit sebe i okolí do vesmíru, a zde se, s léčivým odstupem od reality, královsky pobavit na postapokalyptické sonické párty.

autor: Pavel Zelinka
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.