Samostatné Kosovo slavilo poprvé Nový rok

Kosovo vstoupilo do nového roku jako samostatná země. S mnoha očekáváními. Hned první den v roce se Kosované těšili z velké nadílky sněhu, která pokryla celé území nového státu. A řidičům nezbylo než se prodírat sněhem téměř krokem.

Husté sněžení mě zastihlo asi hodinu cesty od hlavního města Prištiny u města Gjilan. Pohled na krásně zasněženou krajinu potěšil, ale málo platné, cesta se prodloužila na dvojnásobek, protože zdejší řidiči, většinou bez zimních pneumatik, radši neriskují a jedou velmi pomalu.

Ještě o silvestrovské noci ale při velkých mrazech sněhu moc nebylo. Oslavy to byly vlastně podobné jako ve většině částí Evropy. Na náměstí na ústředních oslavách se sice nesešlo tolik lidí jako u nás v Praze, ale nálada a atmosféra byly podobné. Jak viděla kosovské přípravy na příchod nového roku česká velvyslankyně v Prištině Janina Hřebičková?

"Na Vánoce a na Nový rok jsem tu zůstala poprvé v životě a nejsem doma v Čechách. Tak jsem projela různé municipality a mluvila jsem nejen s kosovskými Albánci, ale s mnoha kosovskými Srby, Gorany, Bosňany a Turky. Musím říct, že všichni se těší, ale abych viděla nebo cítila nějaký velký rozdíl oproti přípravám jiného Nového roku, to jsem necítila. Jenom jsem si všimla, že je víc kosovských vlajek," uvedla velvyslankyně.

Kosované nejsou žádní puritáni, a tak se během oslav sice decentně - ale přece - posilovali kromě teplých nápojů i silnějšími nápoji, což tady k silvestrovským oslavám také patří. Co však bylo u kosovských Albánců jiné, byly jejich pocity, hrdost.

"Oni jsou hrdí na to, že je uznala většina demokratického světa, většina ekonomicky silných zemí. Oni vědí, že jejich vláda dělá spoustu chyb, že je to nová vláda, že se teprve učí chodit, když bych to měla metaforicky popsat. Ale jsou hrdí, že si to umí přiznat, že mezinárodní společenství je bere a že se jim bude snažit pomoci," postřehla Janina Hřebičková.

Ovšem to se netýká všech Kosovanů, a určitě ne většiny kosovských Srbů. "Jsou samozřejmě místa v Kosovu, jako je sever Kosova nebo citlivé municipality, kde čistě z politických důvodů je stále situace velice napjatá. Tam, upřímně řečeno, jsou lidé takoví ztracení a nevědí, co si mají myslet. Nevědí, co mají čekat," doplnila česká velvyslankyně.

Místopředsedkyně Srbské rady v Kosovu Rada Trajkovičová dokonce vyslovila přání do nového roku, aby Srbsko začalo kvůli Srbům v bývalé provincii jednání s Kosovem i přesto, že je v současné době vyloučeno, že by nový stát uznalo. Ředitel výzkumného ústavu budování státu v Kosovu Labinot Greicevci se obává i jiného vývoje: "Potřebujeme mít zajištěné hranice, respektované našimi sousedy. V této souvislosti máme jediný problém, a to se Srbskem. Pokud budou uznávat naši hranici, pak nevidím další problémy, ale pokud by to tak nebylo, pak bychom museli zvažovat další varianty vývoje."

Tak jako tady v Kosovu začal padat sníh z ničeho nic, o překvapení v Kosovu nebývá nouze. Přál bych si, aby tady v letošním roce byla překvapení pouze příjemná.

autor: jaj
Spustit audio